KOMENTAR DANA

Sebija i Benjamina

SDP je prijatno iznenadio s predlaganjem Benjamine Karić za gradonačelnicu

Sebija Izetbegović i Benjamina Karić. Agencije

Piše: Danijal Hadžović

14.4.2021

Dva oprečna događaja obilježila su prošlu sedmicu u Sarajevu i BiH. S jedne strane, saga oko KCUS-a i respiratora dostiže nove vrhunce beščašća i potencijalno teškog zločina.

Nakon što su u javnost isplivala pisma s KCUS-a u kojima se ljekari žale na katastrofalne higijenske uvjete, nedostatak osoblja, ali i, što je posebno uznemirujuće, ispravnost tzv. malina respiratora, zbog kojih se vodi proces protiv premijera FBiH Fadila Novalića i ostalih, SIPA i Tužilaštvo KS napokon su ušli u ovu, punih pet godina neosvojivu tvrđavu direktorice Sebije Izetbegović.

Istovremeno, doktorica, a ne gospođa Sebija Izetbegović, zajedno sa svojim prvim suprugom u Bošnjaka Bakirom, daje niz kontradiktornih izjava vezano za korištenje spornih respiratora, ali u konačnici i javno priznaje da oni nisu za najteže slučajeve COVID-a.

I dok, s jedne strane, SDA mobilizira svoju kompletnu političko-obavještajno-medijsku mašineriju da prijeti i pokuša ušutkati novinare i pojedince koji razotkrivaju njihove afere, dotle, s druge strane, dolazi i tračak potencijalne nade. Sramna politička trgovina preko leđa Bogića Bogićevića, zbog koje je u konačnici odustao od mjesta gradonačelnika, na kraju je imala iznenađujuće pozitivan epilog.

SDP je prijatno iznenadio svojim kadrovskim rješenjem, predlažući Benjaminu Karić, mladu doktoricu nauka, za novu gradonačelnicu Sarajeva.

Karić je osoba koja se ponosi svojim antifašističkim porijeklom, jasno demonstrira svoje progresivne političke poglede te šalje optimističnu poruku okrenutu ka radu i međusobnom poštovanju. Njena odluka da stavi na prodaju svoj službeni automobil, odbije korištenje rotacije i od prvog dana šeta među građanima, budi optimizam da je drugačija politika u ovoj zemlji moguća.

Šta je rezultat politike onih s početka teksta nam je poznato - kreiranje jedne odnarođene elite zabunkirane na Poljinama, okružene rotacijama i tjelohraniteljima, koja iza sebe ostavlja korupciju, kriminal, nepotizam i evropsko začelje BiH po svim parametrima. Teško da išta može biti gore od toga, posebno kada u staru pokazuje potpuno drugačiji nijet. Ako ništa, samo zbog toga je vrijedi podržati.

Benjamina, sretno!

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.