KOMENTAR DANA

Bravo, Draško

Pojava političara poput Draška Stanivukovića budi nadu da bi našom zemljom u skoroj budućnosti mogla dominirati potpuno drugačija garnitura lidera

Stanivuković na Bajramu. Facebook

Danijal Hadzovic
Piše: Danijal Hadžović

16.5.2021


Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković posljednjih dana učinio je nekoliko dobrih poteza. 

Za Ramazanski bajram posjetio je nekoliko bošnjačkih porodica u Banjoj Luci, poručivši da je to grad u kojem svi mogu živjeti zajedno. 

 Jučer je imao još jedan lijep gest, kada je pozvao gradonačelnicu Sarajeva Benjaminu Karić u zvaničnu posjetu Banjoj Luci, najavljujući da mu je cilj jačati odnose između gradova u BiH.

Iako bi u jednoj normalnoj državi ovo trebali biti uobičajeni potezi jednog političkog funkcionera, Bosna i Hercegovina je, kako znamo, daleko od normalne zemlje te ovakvi potezi predstavljaju dašak iznenađujućih, ali i prijeko potrebnih gestova dobre volje, posebno kada dolaze iz entiteta čiji lider godinama daje šovinističke izjave, tipa da mu „hodže arlauču“ ili da neko ko je bio udat za Bošnjaka ne može predstavljati Srbe.

No, kada se govori o Drašku, treba ipak imati na umu da je riječ o osobi koja se obrazovala i rasla u atmosferi u kojoj su dominirale vrijednosti nacionalizma i netolerancije, dakle upravo onoga što prezentira Dodik.

Ali u odnosu na Dodika, Stanivuković pokazuje jednu suštinsku razliku - nedostatak zle namjere prema drugim narodima i kulturama u BiH. Čak i slučajevi njegovih povremenih nacionalističkih ispada nisu posljedica netrpeljivosti prema bilo kome, nego zabluda uz koje je odrastao.

„Gruba riječ boli više od šamara“ jednako kao što i „lijepa riječ i gvozdena vrata otvara“. Upravo je ta „lijepa riječ“ neophodan i osnovni preduvjet za normalizaciju i unapređenje odnosa u BiH.

A ne treba ni spominjati koliko je, usto, važno i da Sarajevo i Banja Luka, kao dva najveća grada u Bosni i Hercegovini, budu u prijateljskim i konstruktivnim odnosima.

Stoga, pojava političara poput Draška Stanivukovića budi nadu da bi našom zemljom u skoroj budućnosti mogla dominirati potpuno drugačija garnitura lidera, onih koji će nacionalističko huškanje i sukobe zamijeniti tolerancijom i saradnjom. Pa čak i ako se ne budemo slagali u mnogim pitanjima, a toga će uvijek biti, to možemo činiti uz međusobno razumijevanje i bez teških riječi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.