LIČNOST DANA

Maida Bilal: Pobjeda nad sistemom

Dobila Goldmanovu nagradu za okoliš jer se uspjela izboriti za spas rijeke Kruščice

Al. B.

Bilal: Nagrada u pravim rukama

Foto: Avaz


Duga, strpljiva, ali uporna borba za spas Kruščice zadržala je ovu prelijepu rijeku u njenom koritu i građanima BiH pokazala da i oni mogu pobijediti sistem i izboriti se za svoja prava, ali je u selo Kruščica donijela i značajnu nagradu koja se svake godine dodjeljuje aktivistima za zaštitu okoliša iz Afrike, Azije, Evrope, s prostora Komonvelt nacija, te Sjeverne, Južne i Centralne Amerike.

Goldmanova nagrada za okoliš, poznata i kao zelena Nobelova nagrada, prvi put je stigla u BiH i u rukama je predsjednice ekološke organizacije “Eko Bistro” Maide Bilal.

Ova hrabra žena predvodila je grupu mještanki koje su spriječile gradnju mini hidroelektrana na svojoj rijeci, borbom koja je trajala 503 dana i kojoj se divio cijeli svijet. Maida je prva osoba iz BiH koja je dobila ovu počasnu nagradu.

Žene Kruščice nadahnule su i ohrabrile mnoge koji su i ovih dana na linijama odbrane bh. rijeka, jer zemlja u kojoj živimo ne pripada političarima i investitorima što kapital žele uvećati bez prolivenog znoja, već građanima kojima rijeke znače mnogo više od kilovata struje.

Maidi Bilal nagrada predstavlja dodatni motiv da nastavi i ne odustane, do boljih vremena i vlasti koje će zakonom zaštititi naše vode, zrak, šume i ostale prirodne ljepote.

Više o temi Maida Bilal

NA VRH

Podijeli članak na