KOMENTAR DANA

Zabrađeni Stjepan

Odgovor na sve šovinizme je identičan - slobodno i pristojno društvo

Stjepan Kljuić. Avaz

Piše: Danijal Hadžović

9.5.2022

Bivša zastupnica SDA Samra Ćosović-Hajdarević u aprilu ove godine osuđena je za diskriminaciju nad LGBT osobama. Podsjetimo, Samra je pred Paradu ponosa 2019. napisala jednu izrazito šovinističku poruku, koja asocira na zločinačke prakse - da bi LGBT osobe trebalo "izolirati iz društva".

Da Ćosović-Hajdarević nije tipični primjerak člana SDA i sljedbenika njihovih ideoloških praksi verbalnog nasilništva nad neistomišljenicima, odnosno svima onima koji se ne uklapaju u njihovu konzervativno-islamističku matricu, možda bi bilo ispravno zaključiti da bi ona prva trebala imati senzibilitet za manjine u društvu, s obzirom na to da bi i Ćosović-Hajdarević, kao žena koja nosi hidžab, vrlo lako mogla postati meta raznih ekstremista i šovena koji smatraju da bi nošenje marame trebalo potpuno zabraniti i da takvim osobama nije mjesto u Evropi, odnosno da bi ih trebalo "izolirati iz društva".

Nisu takvi ispadi rijetkost, neki evropski desničari ih otvoreno zagovaraju kao dio svoje agende.


Danijal Hadžović. Avaz

A upravo će na takvom osnovu Stjepan Kljuić, bivši član Predsjedništva BiH, zbog hidžaba šovenski izvrijeđati kantonalnu ministricu Naidu Hota-Muminović.

Ipak, nije sve tako crno. Mnogi utjecajni pojedinci i političke partije odlučno su osudili Kljuićeve izjave, kao što su prethodno mnogi osudili i izjave Ćosović-Hajdarević. Ima nade za BiH. Principijelno, i prema i jednom i drugom trebamo imati isti odnos, bez obzira na to šta nam je lično svjetonazorski bliže.

Odgovor na sve šovinizme je identičan - slobodno i pristojno društvo! Društvo u kojem uvažavamo jedni druge i poštujemo ljude i njihovo pravo da žive onako kako žele sve dok svojim ponašanjem nikog drugog ne ugrožavaju.

To uopće ne bi trebao biti izazov, nego civilizacijski standard koji slijedimo bez obzira na naše ideološke i svjetonazorske poglede. Kada bismo se tog standarda svi kolektivno počeli pridržavati, kada bismo se upristojili kao ljudi, nema nikakve dileme da bismo živjeli i u mnogo naprednijem i ljepšem društvu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.