LIČNOST DANA

Benjamin Hadžić: Ruši stereotipe

Mladić s Downovim sindromom nakon šest godina dobio posao pa donirao dio plaće

Rašid i Benjamin Hadžić: Bio najbolji učenik. Avaz

Piše: N. Ć.

14.6.2022

Iako je rođen s poteškoćama u razvoju, 25-godišnjak Benjamin Hadžić, uz nesebičnu podršku roditelja, srušio je sve stereotipe i postavio putokaz onima koji imaju slične probleme da nikada ne trebaju odustati u ostvarenju svojih ciljeva.

On je pravi primjer da osobe s poteškoćama u razvoju ne trebaju biti izolirane u svojim domovima, već da svojim radom i zalaganjem mogu doprinijeti društvenoj zajednici. Mnogi se suočavaju s raznim izazovima, počevši od socijalizacije, pa sve do trenutka kada trebaju da se osamostale i nađu posao.

No, Benjamin je pokazao da je sve moguće. On je završio Srednju školu za okoliš i drvni dizajn kao najbolji učenik, potom zanat za rasadničara, pa nakon toga i za tehničara hortikulture. Šest godina je bio na birou za zapošljavanje, a onda je dobio i prvi posao zahvaljujući projektu Vlade Kantona Sarajevo. Osim sreće i ponosa dok obavlja poslove na uređenju Sarajeva, Benjamin je pokazao i svoju humanu stranu - od prve plaće donirao je dio novca Udruženju „Dajte nam šansu“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.