KOMENTAR DANA

NATO kišobran

BiH je nezaustavljivo na putu ka članstvu u Savezu, u okviru kojeg su zaštitu potražile i decenijama neutralne Finska i Švedska

Sigurnost BiH ključna je za sigurnost zapadnog Balkana. Avaz

Piše: A. Bajramović

20.7.2022

Sigurnost BiH ključna je za sigurnost zapadnog Balkana, važna je poruka predsjedavajućeg Vojnog komiteta NATO-a Roba Bauera tokom jučerašnje posjete Sarajevu. Zbog toga je prvi u nizu sastanaka u našoj zemlji održao s oficirima Oružanih snaga BiH, s generalpukovnikom Senadom Mašovićem na čelu.

I zbog toga je, još jedanput, najavljen paket pomoći odbrambenim i sigurnosnim strukturama, a poruka da je BiH dio NATO porodice tokom posjete najvišeg oficira NATO-a sada je mnogo jasnija i uvjerljivija.

Kao što smo mjesecima, kroz analize i komentare stručnjaka, najavljivali, BiH je nezaustavljivo na putu ka članstvu u Savezu, u okviru kojeg su zaštitu potražile i decenijama neutralne Finska i Švedska. Upravo našu zemlju mnogi vide kao sljedećeg kandidata.

Vrijeme neutralnosti je davno prošlo, a za to je zaslužan Vladimir Putin, koji je agresijom na Ukrajinu pokrenuo globalni zemljotres koji će se okončati podjelom na blok država u kojem vjeruju u lidera, pendrek u svojoj zemlji i raketu u komšiluku, te onaj drugi, koji demokratiju, dogovor, ali i sigurnost smatra vrijednostima kojima treba stremiti. Rat u Ukrajini je više od Ukrajine, poručuje Bauer.


Alen Bajramović. Avaz

U slučaju BiH krucijalnom se čini činjenica da anti-NATO galama više ne nailazi na odjeke, kao ni pokušaji da se, s druge strane, izbjegavaju obaveze na putu euroatlantskih integracija. Reforme koje predstoje mogu usporavati, ali neće moći zaustaviti sitnošićardžijski dogovori domaćih "lidera", jer Zapad ne želi ukrajinski scenarij unutar svoje teritorije. Utihnule su i ruske prijetnje BiH i drugim državama koje su se, suočene sa zlom čije ciljeve niko ne može da procijeni, odlučile da definitivno kažu: "Dosvidanja, Rusija!"

Ipak, od likovanja jednih nad drugima u ovom trenutku mnogo je važnije shvatiti da nam je svima potreban taj zajednički sigurnosni kišobran, sjetiti se iskustava koja smo prošli, pa zaključiti da užase kojima svjedočimo u Ukrajini ne može opravdati nijedan politički cilj i da ih ne želimo vidjeti, ne samo ispred vlastitih vrata nego bilo gdje u svijetu.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.