KOMENTAR DANA

A sad adio

Dogovor osam stranaka opozicije svakako je događaj koji otvara nova vrata za Bosnu i Hercegovinu

Stranka koja decenijama, sa svojim koalicionim partnerima, ovu zemlju gura u sve dublji i dublji ambis konačno će se preseliti u opozicione klupe. Facebook

Piše: Nermin Demirović

4.11.2022

Denis Bećirović porazio je Bakira Izetbegovića u utrci za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, a definitivan poraz doživjela je sada i SDA, nakon što se osam stranaka opozicije dogovorilo o zajedničkom nastupu na svim nivoima vlasti.

Stranka koja decenijama, sa svojim koalicionim partnerima, ovu zemlju gura u sve dublji i dublji ambis konačno će se preseliti u opozicione klupe, a, ruku na srce, tamo im je odavno bilo mjesto.

Iz „njihovog“ bilansa nestat će milijarde iz državnih kompanija kojima su upravljali, a samim tim nestat će njihova kontrola života i smrti bh. građana. Ta glavna poluga nestat će iz ruku onih koji su godine vladavine proveli u inžinjeringu za protežiranje podobnih, u nagrađivanju i veličanju kompromitiranih i u zajedničkom stranački organiziranom bogaćenju na račun građana.

Pozivat će se opet oni na neki nacionalni interes, to je preostala karta, ali i pticama na grani je jasno da im je vrijeme isteklo. A sad adio – vama i vašim korumpiranim premijerima, vašim intimusima s crnih lista, vašim krađama, otimanjima i poniženjima ovog naroda.

Za utjehu, ostaju vam botovi barem još neko vrijeme, istina, poprilično istupljenih zuba, ali ostaje vam ono što ste sijali pa se sami borite s njima.

Dogovor osam stranaka opozicije svakako je događaj koji otvara nova vrata za Bosnu i Hercegovinu, ali nikoga ne smije uspavati. To što na mnogim nivoima vlasti neće biti SDA, nije rješenje samo po sebi. Štetočinu se može skloniti s biljke, ali i dalje ju se mora njegovati.

Sada svu ozbiljnost trebaju pokazati ljudi iz opozicije i na pravi način iskoristiti ukazanu priliku. Trebaju postaviti na prave pozicije sposobne, upotrijebiti recept drugačiji od onoga koji smo gledali i posvetiti se ljudima. Jednostavno, reklo bi se.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.