LIČNOST DANA

Edis Baković: Marjanovićev kriminalni direktor

Dok je „Sarajevogas“ bilježio ogromne gubitke, on je pare građana trošio na sokove i voće

Baković: Na meti Ureda. Facebook

11.8.2023

O nelogičnostima u troškovima reprezentacije i javnim nabavkama kantonalnog preduzeća "Sarajevogas", s direktorom Edisom Bakovićem na čelu, koji sve više isplivavaju načistac, pozabavit će se i Ured za korupciju Kantona Sarajevo, a vjerovatno će i pravosudne institucije imati pune ruke posla.

O tome kako je upravljao „Sarajevogasom“ govori i to da je reprezentacija ovog preduzeća koštala građane prošle godine čak 27.190 KM, dok je za preostalih šest kantonalnih preduzeća ukupno koštala 30.167 KM. Za prvih šest mjeseci ove godine ovo sarajevsko preduzeće kupovalo je stotine kilograma voća, na hiljade litara soka od narandže, kisele vode i vode te još 400 flaša ostalih napitaka.

Za to vrijeme „Sarajevogas“ je imao ogroman pad dobiti te nisu uspjeli završiti brojne projekte. Kompanija je 2021. imala dobit od 1,2 miliona KM, a 2022. je poslovala s dobiti od 77.808 KM. Dobit u prvih šest mjeseci 2023. iznosila je 1,6 miliona KM, dok je u istom periodu prošle godine bila 2,1 milion KM.

U međuvremenu, direktor je podnio ostavku, no zbog prljavih političkih trgovina Baković bi trebao biti nagrađen pozicijom izvršnog direktora „BH-Gasa“.

Nad „Sarajevogasom“ ingerencije ima zastupnik u Skupštini KS Damir Marjanović, koji se pokazao kao jedan od najvećih uhljeba koje je izrodila politika u Bosni i Hercegovini.

U politici se pojavio kao mladi naučnik, moderni profesor, od kojeg su očekivanja bila velika, a on se najčešće opredjeljivao za bježanje od odgovornosti.

Kao nezavisni zastupnik je dobro trgovao svojim zastupničkim mjestom, pogotovo u prošlom mandatu, kada je njegova ruka bila presudna u vremenu mijenjanja vlasti između šestorke/četvorke/trojke i SDA. Inspekcije su provjeravale i zapošljavanje njegove supruge na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Almir Bečarević rekao je da je Marjanović utjecao na to da Hase Tirić bude izabran za v. d. direktora “Sarajevogasa”. Sve to dolazi u periodu kada se počinje pregovarati o tome da trojka izbaci Stranku za BiH iz Vlade KS, a u čemu im je potrebna pomoć Damira Marjanovića.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.