KOMENTAR DANA

Komšićev skandal

Šta je htio postići – da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva

Komšićevi lični obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH. N. Šaljić

Nerma Ajnadžić

24.1.2024

Naslovi koji su sadržavali sintagmu „diplomatski skandal“ odjeknuli su jučer po domaćim medijima. Razlog za to je otkazivanje dolaska premijera Hrvatske Andreja Plenkovića u Predsjedništvo BiH „5 do 12“, što bi se u narodu reklo.

Bez skrivenih agendi, Plenković je kasnije ponovio već dobro poznate stavove – Vlada Republike Hrvatske ne priznaje aktuelnog člana Predsjedništva BiH Željka Komšića za legitimnog predstavnika Hrvata, jednog od tri konstitutivna naroda u našoj zemlji. Poručio je Plenković i da njegov čin nije nepoštovanje institucija BiH, ali da on vodi principijelnu politiku.

I tako je lopta prebačena u dvorište zvaničnika komšijske nam zemlje.

Ali koja je uloga samog Komšića u „diplomatskom skandalu“?

Vrlo perfidno je Komšić, ili neki od njegovih bliskih saradnika, noć prije sastanka „pustio“ informaciju medijima „od povjerenja“ kako je upitno hoće li Plenković doći u Predsjedništvo BiH na planirani sastanak s predsjedavajućom i članom Predsjedništva Željkom Cvijanović i Denisom Bećirovićem, kao i predsjednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen (Von der Leyen) i nizozemskim premijerom Markom Ruteom (Rutte). Uz navode kako Plenković nagovara evropske zvaničnike da ni oni ne dođu, a sve kako bi izbjegli Komšića.

Ako ste primijetili, među učesnicima sastanka nije naveden Komšić, jer uopće nije trebao prisustvovati. U nekom momentu bilo mu je važnije skijanje van države nego domovina. Imenovana su dva savjetnika koja će umjesto njega doći na sastanak, i to Slaven Kovačević i Davor Vuletić.

A onda je Komšić preko noći odlučio vratiti se u Sarajevo, tajnovito, i ujutro se pojaviti u Predsjedništvu BiH da dočeka goste.

Da je, kako protokoli jedne ozbiljne države nalažu, odmah potvrdio prisustvo, Plenković ne bi ni razmatrao opciju susreta s njim. Ovako ga je doveo pred svršen čin. Pitanje je šta je htio postići – da postidi Plenkovića, odnosno Hrvatsku, tjerajući ga da se sastanu, ili da ispadne žrtva.

Jedno je sigurno, Komšićevi lični obračuni s predstavnicima Hrvatske jučer su direktno ugrozili BiH, a on je bio spreman žrtvovati sve ono dobro što je postignuto u posljednje vrijeme da bi ispao baja. Na kocku je stavio i naš napredak ka EU, a posebno ozbiljnost države BiH, koju, trebalo bi, predstavlja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.