KOMENTAR DANA

EU kao zajednički san

Evropska unija je jedan od rijetkih ciljeva oko kojih se slažu stranke i elite sva tri naroda u našoj zemlji

BiH: Dobila zeleno svjetlo za otvaranje pregovora. Facebook

Danijal Hadzovic

14.3.2024

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von Leyen) dala je zeleno svjetlo za početak pregovora s BiH o pridruživanju Evropskoj uniji. Naravno, ova činjenica za našu zemlju donosi brojne benefite. Prije svega, naši političari se ovim jasno opredjeljuju za evropski put i provođenje evropskih zakona, procedura i vrijednosti, a to građanima garantira bolju državu, više pravde i manje korupcije.

Još važnije, početak pregovora i samoj EU i njenim institucijama daje mogućnost direktnog nadgledanja evropskog procesa i stanja u institucijama. Upravo zahvaljujući tome, u susjednoj Hrvatskoj je tokom procesa pridruživanja zbog raznih koruptivnih radnji palo nekoliko stotina nosilaca funkcija, s bivšim premijerom Ivom Sanaderom kao najreprezentativnijim primjerom.

Zeleno svjetlo za otvaranje pregovora sigurno bi bio dobar signal za međunarodne finansijske institucije i ulagače da je BiH mjesto u kojem njihov kapital može biti siguran. Osim toga, bio bi ojačan kredibilitet države. Naprimjer, nakon dobivanja statusa kandidata imali smo blago povećanje kreditnog rejtinga BiH, a koji je zadržan i ove godine. S otvaranjem pregovora o pristupanju moglo bi se očekivati njegovo dodatno povećanje.

Naravno, za sve ovo bit će najvažnija volja svih vladajućih stranaka i opozicije da bezuvjetno podrže evropski put naše zemlje i učine potreban posao prema civilizacijskom cilju naše zemlje. A to je jedan od rijetkih ciljeva oko kojih se slažu stranke i elite sva tri naroda u našoj zemlji.

Konačnu odluku o otvaranju pregovora donijet će šefovi država i vlada EU na samitu 21. i 22. marta u Briselu, nakon što razmotre izvještaj i preporuke Evropske komisije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.