REGION

Kosovskom pravosuđu prijeti kolaps

Srna

27.11.2017

Kosovskom pravosuđu prijeti kolaps s obzirom na to da broj predmeta raste iz godinu u godinu, saopćila je kosovska Kancelarija za reviziju predmeta u pravosuđu.

U izvještaju Kancelarije se navodi da poseban problem predstavlja enormni rast broja predmeta čije su stranke u postupku predstavnici manjinskih zajednica, budući da se sudovi suočavaju sa znatnim brojem starih neriješenih predmeta, a istovremeno pristižu i novi.

Iz Kancelarije ukazuju da građani čekaju više godina na rješavanje predmeta, što izaziva sve veće nepovjerenje u sudski sistem. 

Vođenje predmeta karakterišu brojne nepravilnosti u svim fazama, počev od ustupanja predmeta sudijama, preko obrade predmeta, zakazivanja ročišta, kašnjenja u donošenju presuda, do velikog broja prvostepenih presuda koje je poništio Apelacioni sud samoproglašenog Kosova.

"Ono što najviše zabrinjava je neujednačena praksa sudija u predmetima iste vrste, a svemu tome poseban doprinos daje Sudski savjet Kosova koji nije uspostavio opšte mehanizme", navodi se u izvještaju. 

Kancelarija je izdala preporuke da Sudski savjet i osnovni sudovi primjenjuju efikasnu praksu zasnovanu na funkcionalnom upravljanju predmetima, uz obavezu da svaka stranka mora biti u razumnom roku saslušana, a njen predmet u roku riješen.

Advokat iz Gračanice Milka Milosavljević rekla je Srni da građani, posebno srpske nacionalnosti, trpe i plaćaju neznanje i smišljeno protežiranje rokova.

"To često dovodi do zastarelosti predmeta, posebno u oblasti krivičnog gonjenja, a u vezi sa ostvarivanjem prava na vraćanje imovine i bilo koje vrste potraživanja", kaže Milosavljevićeva. 

Ona kaže da se u fijokama nalazi više od 40.000 predmeta, ali da očekuje da će upošljavanje 43 srpskih sudija i tužilaca u sudovima na Kosovu doprinijeti ažurnosti.

Milosavljevićeva vjeruje da će srpske sudije "platiti cijenu pripadnosti manjinskoj zajednici" i da će predmeti koje oni rješavaju poništavati Apelacioni sud. 

"Činjenica je da sudije rade u skladu sa sveukupnom politikom i stavom da se Srbinu oteža ostvarivanje bilo kog prava koje mu je zakonom i Ustavom zagarantovano", kaže Milosavljevićeva.

Ona ističe da bez direktive, koju kosovskom pravosuđu mora izdati međunarodna zajednica, neće biti napretka ni za Srbe ni Albance ukoliko su u sporu sa moćnicima.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.