KOSOVO

Albin Kurti neće u koaliciju sa Srpskom listom

Uključit će u koaliciju ostale srpske stranke

Albin Kurti. Arhiv

Srna

7.10.2019

Albin Kurti, lider pokreta "Samoopredjeljenje" koji je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio najviše glasova na prijevremenim parlamentarnim izborima na Kosovu, rekao je da će prve sedmice u premijerskoj kancelariji početi razgovore sa Srbima sa Kosova, ali ne sa Srpskom listom.  

On je za TV "N1" izjavio da će u koaliciju uključiti one srpske političke stranke koje nisu Srpska lista, za koju kaže da "nije politička partija, već država". Govoreći o dijalogu sa Srbijom, Kurti je istakao da odmah nakon formiranja Vlade treba početi razgovore sa Briselom, odnosno sa novoimenovanim visokim predstavnikom za spoljnu politiku i bezbjednost Đuzepom Boreljom (Giuseppe Borello).  

- Znači, treba nam dijalog o dijalogu. Dijalog trebamo pripremiti dobro, ne možemo opet imati neuspjeh u ovom dijalogu, jer će koštati puno. Također, razmatraćemo ta 33 dogovora koja smo imali od 2011. do 2017. godine, šta je ispunjeno, šta nije, kakvi su uticaji na život ljudi na Kosovu i jednom ćemo i početi dijalog sa Srbijom koji mora da ima dobre principe - kaže Kurti. 

Kurti je izjavio da taksa od 100 posto nije politika njegove partije, već da se u svim oblastima zalaže za pun reciprocitet, koji je, kako ističe, "pravedan princip dobrih susjedskih odnosa". 

On je dodao da će odmah početi konsultacije o formiranju nove vlade sa Demokratskim savezom Kosova. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.