NAKON SASTANKA SA FAJON

Abazović: Deblokada Ustavnog suda Crne Gore je prioritet

Ono što je očekivanje svih je da imamo sjednicu na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda, kazao je Abazović

Fajon i Abazović održali sastanak u Podgorici. Vlada Crne Gore

A. O.

15.1.2023

Premijer Crne Gore Dritan Abazović izjavio je da izbor sudija Ustavnog suda Crne Gore i uspostavljanje njegove funkcionalnosti u narednih 15 dana treba da bude u fokusu svih aktera.

Podsjećamo, on je danas održao sastanak u Podgorici sa ministricom vanjskih poslova Slovenije Tanjom Fajon.

Abazović je nakon sastanka na konferenciji za medije poručio da je deblokada Ustavnog suda sada prioritet u odnosu na sva druga pitanja.

Planirana sjednica

- Ono što je očekivanje svih je da krajem januara, eventualno početkom februara, imamo sjednicu na kojoj će se glasati o sudijama Ustavnog suda - kazao je Abazović. 

On je naveo da su teme sastanka sa Fajon bile rasplet situacije u vezi sa Ustavnim sudom i generalno politička situacija u Crnoj Gori.

- Ponovljene su poruke koje smo čuli ranije. Imamo veliki broj prijava za sudije Ustavnog suda, ukupno 27 - kazao je Abazović.

Održavanje intervjua

Abazović vjeruje da će tokom ove sedmice parlament početi sa intervjuima sa kandidatima za sudije Ustavnog suda, kako bi i ta procedura bila završena.

- Dakle, fokus čini mi se i partnera iz Evropske unije, Vlade, vjerujem i svih političkih aktera u zemlji, treba u narednih 15 dana da bude isključivo na tome da izaberemo sudije i učinimo sud funkcionalnim, samim tim riješimo rebus kada su u pitanju završeni i izbori koji će uslijediti - naveo je Abazović.

U tom kontekstu, kako je dodao, nije čuo nikakvu drugačiju interpretaciju od one ranije i poručio da Vlada svoju politiku izvršava na najbolji način.

- A sad je na parlamentu da što je brže moguće dovede do kraja svoje nadležnosti i odluke koje su važne za crnogorske građane -rekao je Abazović.

Fajon, u skopu posjete Crnoj Gori, sastat će se i sa predsjednicom parlamenta Danijelom Đurović nakon čega će se obratiti javnosti. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.