UTJECAJ NA TIJELO

Ne spavajte duže vikendom: Nova studija otkrila negativne posljedice

Iako je rađena na miševima, ipak je jedan naučnik sam testirao efekte

Mnogi pokušavaju nadoknaditi san vikendom. Facebook

Dž. R.

20.5.2024

Koncept spavanja interesira mnoge naučnike, a nedavno je izašla studija o vremenu spavanja i utjecaju društvenog jet lega koja je posebno privukla dr. sc. E. Pol Zera (Paul Zehr).

Zer je senzomotorni neuronaučnik, pisac i borilački umjetnik okinavljanske, japanske i kineske tradicije koji je od sredine 2000-ih pisao svoju knjigu Becoming Batman i zadubljivao se u efekte noćnog načina života na ljudsko tijelo, prenosi Psychology Today.

Pomak na bolje

Ono što mu je privuklo pozornost je kako mijenjanje obrazaca spavanja utječe na tijelo i um. To ga je potaknulo da promijeni vlastite navike, posebno uobičajenu praksu nadoknađivanja sna tokom vikenda.

Uprkos tome što se osjećao loše nakon što je to učinio, ustrajao je sve dok nije shvatio da to nalikuje dezorijentiranosti jet laga.

Posljedično, prebacio se na dosljedno vrijeme buđenja svaki dan, prvenstveno kako bi se uskladio sa svojim treningom borilačkih vještina. Začudo, osjećao se značajno bolje.

Objašnjenje mehanizama

Ovo poboljšanje pripisano je “društvenom jet lagu“, fenomenu u kojem promjena rasporeda spavanja vikendom utječe na sljedeće dane. Iako je ovaj koncept poznat, nedavna istraživanja, iako provedena na miševima, objašnjavaju njegove mehanizme. 

S obzirom na evolucijsko očuvanje mehanizama regulacije spavanja, ova se otkrića vjerojatno odnose na ljude.

Sprovedena studija

Studija koju su proveli Michael Dial i kolege sa Sveučilišta u Nevadi usredotočila se na to kako tjelesna aktivnost utječe na zdravstvene probleme poput regulacije glukoze u krvi, kontrole tjelesne težine i dijabetesa, posebno u kontekstu društvenog jet laga.

Miševi su podijeljeni u skupine na temelju razine vježbanja i obrazaca spavanja, a neki su doživjeli simulirano spavanje vikendom.

Rezultati su pokazali da miševi s neredovnim obrascima spavanja imaju kompromitiranu fizičku kondiciju, toleranciju na glukozu i regulaciju tjelesne težine.

Iako je tjelesna aktivnost djelomično ublažila te efekte, nije ih u potpunosti poništila.

Ublažite efekte

Studija je zaključila da je dosljedno vrijeme buđenja ključno za održavanje zdravlja i performansi, budući da poremećaji otupljuju tjelesne prilagodbe vježbanju.

Svjetlosni znakovi (odnosno jutarnja svjetlost i večernji mrak) i tjelesna aktivnost igraju ključnu ulogu u uspostavljanju cirkadijalnog ritma i svakodnevnog funkcioniranja.

Međutim, vanjski faktori poput prelaza na ljetno računanje vremena mogu poremetiti obrasce spavanja, što dovodi do društvenog jet laga. Iako je nemoguće u potpunosti izbjeći jet lag, bilo zbog putovanja ili društvenih faktora, održavanje dosljedne rutine može ublažiti njegove efekte.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.