ŽGARAVICA ILI SRČANI

Bol u prsima: Ovo su mogući uzroci

Kada osjetite bol, ključno je ne postavljati samodijagnozu, već odmah potražiti liječničku pomoć

Često uzrok zna biti kiselina. Pixabay

Dž. R.

20.5.2024

Svima se nekada sigurno barem jednom desilo da ih u prsima peče i probada, a to može, ukoliko ne znate razlog, biti strašno jer se ljudi zapitaju je li to žgaravica ili srčani udar?

Kako bi razumjeli šta se dešava i mogla se postaviti dijagnoza, važno je znati koji uzrok može postojati.

Srčani udar

Srčani udar, poznat i kao infarkt miokarda, događa se kada je dotok krvi u srčani mišić ozbiljno smanjen ili blokiran, obično zbog krvnog ugruška. Bol ili nelagoda u prsima jedan je od znakovitih simptoma, a često se opisuje kao pritisak, stiskanje, osjećaj punoće ili bol.

Žgaravica i GERB

Žgaravica je osjećaj pečenja u prsima, obično uzrokovan nakupljanjem želučane kiseline u jednjaku. Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je hronični i teži oblik refluksa kiseline, koji dovodi do česte žgaravice i potencijalnog oštećenja jednjaka.

Ezofagitis

Ezofagitis je upala ili iritacija jednjaka, često uzrokovana GERB-om, infekcijama ili određenim lijekovima. Može uzrokovati bol u prsima, otežano gutanje i žgaravicu.

Čir želuca

Otvorena rana u sluznici želuca, poznata kao čir na želucu, može uzrokovati goruću bol u prsima, pogotovo kada je želudac prazan ili tokom noći.

Hijatalna hernija

Hijatalna kila nastaje kada se dio želuca gura prema gore u prsni koš kroz dijafragmu.

Ovaj pomak može uzrokovati refluks kiseline i nelagodu u prsima, što se često pogrešno smatra problemima povezanim sa srcem.

Pneumonija i pleuritis

Infekcije poput upale pluća mogu uzrokovati upalu u plućima i prsnoj šupljini, što dovodi do bolova u prsima. 

Pleuritis, upala tkiva koje okružuje pluća, također može rezultirati oštrom boli u prsima koja se pogoršava s disanjem.

Napadi panike

Intenzivna tjeskoba ili napadi panike mogu se manifestirati simptomima poput stezanja u prsima, nedostatka zraka i lupanja srca, oponašajući simptome srčanog udara.

Astma

Astma, hronično respiratorno stanje, može uzrokovati stezanje u prsima, piskanje i kašalj, pogotovo tokom egzacerbacija ili kada je potaknuta alergenima ili iritantima.

Plućna embolija

Plućna embolija nastaje kada krvni ugrušak začepi jednu od arterija u plućima. Bol u prsima, često oštra i iznenadna, i otežano disanje uobičajeni su simptomi.

Gastropareza

Gastropareza je stanje u kojem želucu treba predugo da isprazni svoj sadržaj u tanko crijevo. 

Ovo odgađanje može uzrokovati bol u prsima, nadutost, mučninu i povraćanje.

Kostohondritis

Kostohondritis je upala hrskavice koja povezuje rebro s prsnom kosti. Može uzrokovati bol u prsima koja se može osjećati kao srčani udar, pogotovo kada se pritisne zahvaćeno područje.

Žučni kamenci

Žučni kamenci su stvrdnute naslage u žučnom mjehuru, koje mogu izazvati iznenadnu, jaku bol u prsima poznatu kao žučne kolike, pogotovo nakon uzimanja masne hrane.

Perikarditis

Perikarditis je upala ovojnice koja okružuje srce. Bol u prsima primarni je simptom, često oštar i nestaje dok sjedite ili se naginjete prema naprijed.

Kada osjetite bol u prsima, ključno je ne postavljati samodijagnozu, već odmah potražiti liječničku pomoć, posebno ako je bol jaka, dugotrajna ili popraćena drugim zabrinjavajućim simptomima kao što su otežano disanje, vrtoglavica ili znojenje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.