KOMPLIKACIJE SU RIJETKE

Išijas pogađa češće muškarce: Evo šta pogoršava bolove

Osobe koje imaju dijabetes imaju i veći rizik od išijasa jer dugoročna hiperglikemija oštećuje živce

Bol se spušta niz noge. Facebook

Dž. R.

21.5.2024

Išijas je vrlo čest problem i pogađa oko 40 posto stanovništva, a često se vrlo lako rješava.

Međutim, može se desiti i da se zakomplicira pa je jako važno da liječnik postavi ispravnu dijagnozu prije početka liječenja

Češće pogađa muškarce nego žene, a prepoznatljiv je prema intezivnoj boli u području donjeg dijela leđa i gluteusa koja se širi niz nogu do stopala.

Najčešći simptomi

Iako je ova probadajuća bol najpoznatiji simptom išijasa, ima ih još na koje treba obratiti pozornost poput osjećaja žarenja u nozi poput strujnog udara, utrnulost ili slabost u nozi ili jednom dijelu tijela, bolno sjedenje, hodanje i ustajanje, kašljanje, kihanje i drugi nagli pokreti uzrokuju bol, bol koja utječe na svakodnevne aktivnosti i san, gubitak kontrole nad crijevima i mjehurom.

Uzroci ovog stanja

Uzrok boli je iritacija korijena ishijadičnog živca, koji je i najveći živac u tijelu, najduži i najdeblji. Hernija diska je najčešći, ali ne i jedini uzrok išijasa. U normalnom položaju disk ne dolazi u kontakt sa živcem, ali u slučaju išijasa on je iskliznuo iz svoj položaja i pritišće živac.

Živac može biti pritisnut i suženim kičmenim kanalom, tj. povredom, kao što je fraktura zdjelice ili bedrene kosti, tumorom ili aneurizmom (proširenjem arterije). Vrlo čest uzrok je pojačana fizička aktivnost.

Veći rizik

Osobe koje imaju dijabetes imaju i veći rizik od išijasa jer dugoročna hiperglikemija oštećuje živce.

Ostali faktori koji povećavaju rizik su prekomjerna tjelesna težina, višesatna statička opterećenja (sjedenje u autu ili na poslu), nedovoljno kretanja te ostali uzroci koji smanjuju opskrbu diskova između pršljenova hranjivim tvarima.

Ublažavanje bolova

Ne preporučuje se ležanje na trbuhu jer se time povećava pritisak na korijene ishijadičnog živca.

Bočni položaj je dobar, ali samo ako pravilno ležite, inače vam može odmoći. Uvijek stavite jastuk između koljena i držite koljena jedno iznad drugog kako bi kičma bila u pravilnom položaju.

Ležite li na leđima ispod donjeg dijela leđa stavite mali zarolani peškir, a ispod koljena veliki jastuk.

Za trenutno smanjivanje boli lezite na leđa s potkoljenicama na povišenom. To efikasno rasterećuje pritisak na živac. Ugao između tijela i natkoljenica treba biti 90 posto, kao i kut koljena.

Pomoći će i topli oblozi dok hladnoća pogoršava bolove i simptome išijasa.

Potraju li problemi duže od nekoliko sedmica, obavezno se javite liječniku. U najtežim slučajevima može biti potrebna i operacija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.