OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA

Kolega i prijatelj Hakije Turajlića za "Avaz": Pucanj u njega bio je pucanj u modernu BiH

Dan poslije Hakijinog ubistva, u ruskim novinama izašao je članak s naslovom "Ubijen mozak bosanskoherecegovačke privrede", rekao je Osmanbegović

Midhat Osmanbegović. Avaz

Nerma Ajnadžić

8.1.2024

Na obilježavanju godišnjice smrti Hakije Turajlića, čije ubistvo ni nakon 31 godine nije rasvijetljeno, bio je i Midhat Osmanbegović, Hakijin kolega iz "Energoinvesta" i veliki prijatelj.

Lice pravde

Za "Avaz" je rekao sumnja da će ubistvo Turajlića ikada biti riješeno i da će krivci biti dovedeni pred lice pravde.

- Očito nemamo državu koja želi da rješava takve stvari. Treba shvatiti da je na Hakiju Turajlića izvršen atentat kao na potpredsjednika Vlade RBiH. Nemojte zaboraviti da je na bilo koga mogao biti izvršen. Ali ne, atentat je izvršen na čovjeka koji je sigurno bio najveći borac za BiH i koji je bio daleko najsposobniji da za nju mnogo učini - rekao nam je Osmanbegović.

Dodao je da postoji podatak za koji malo ko zna.

"Dokaz tragedije BiH"

- Dan poslije Hakijinog ubistva, u ruskim novinama izašao je članak s naslovom "Ubijen mozak bosanskoherecegovačke privrede". Hakija je bio čovjek čije se ime i danas, 31 godinu poslije ubistva, spominje u svim zemljama u kojima je "Energoinvest" radio, gdje je puno cjenjeniji nego, nažalost, ovdje - istakao je Osmanbegović.

Naglasio je da niko od predstavnika vlasti nije došao danas u harem Alipašine džamije da mu oda počast.

- Niko nije našao za shodno da pokaže respekt prema čovjeku koji je dao život, koji je ostavio svoju porodicu, a kamoli da nešto drugo urade za tu istu porodicu. Hakijino ubistvo je dokaz tragedije BiH. Pucanj u Hakiju bio je pucanj u modernu BiH - zaključio je Osmanbegović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.