INFEKTIVNE BOLESTI

Pedijatrica Gordana Vuković za "Avaz": Vakcinisana djeca rijetko mogu oboljeti od morbila

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, do 24. maja 2024. zaprimljeno je 3.113 prijava obolijevanja od zarazne bolesti morbili

Dr. Vuković: Česte komplikacije. Avaz / Childhealthy

27.5.2024

Morbili su zarazna bolest od koje obolijevaju nevakcinisani. Ono što je zabrinjavajuće jeste da se epidemija morbila u našoj zemlji i dalje širi, a razlog za to je nizak postotak vakcinisane djece zbog čega ne postoji kolektivni imunitet.

Širi se

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, do 24. maja 2024. zaprimljeno je 3.113 prijava obolijevanja od zarazne bolesti morbili (ospice/krzamak) u KS, bez smrtnih ishoda.

- Broj apliciranih doza MMR vakcine na predškolskom i školskom dispanzeru JU Doma zdravlja KS i dva vakcinalna centra od 25. januara do 24. maja ove godine iznosi 6.765 - navedeno je iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

Prema riječima pedijatrice Gordane Vuković, morbili su najopasnija dječija zarazna bolest od koje obolijevaju nevakcinisani ili vakcinisani jednom dozom, ali samo ako je prošlo duže vrijeme od imunizacije ili ako je oslabljen imunitet.

- Bolest se lako prenosi kapljičnim putem i jako brzo širi. Virus prodire u krv, inficira leukocite u kojima nastavlja replikaciju i širi se po cijelom organizmu. Osim toga, daje veoma česte komplikacije, kao što su upale ušiju i pluća, a najteža komplikacija je upala mozga – kazala je dr. Vuković.

Pad imuniteta

Na naš upit mogu li se od morbila zaraziti i vakcinisana djeca, odgovorila je da mogu ako im je imunitet pao, ali to se vrlo rijetko dešava.

- Nevakcinisano dijete može prenijeti bolest vakcinisanom, ali samo u slučaju ako je djetetu koje je primilo jednu dozu vakcine pao imunitet. Tada vakcinisano dijete obično oboli od blažeg oblika. Međutim, te situacije su vrlo rijetke. Najbolja prevencija morbila je imunizacija  – navodi dr. Vuković.

U nastavku obrade teme o morbilima donosimo informaciju iz Kantonalne inspekcije koliko je kažnjeno roditelja djece te visinu kazne.

Vakcinacija je ključna

- Kod nas, dok je procent vakcinisane djece bio 95 posto, nije bilo obolijevanja od morbila, a pogotovo nije bilo epidemija. Djeca su bila zaštićena kolektivnim imunitetom. Antivakcinalna propaganda je, nažalost, napravila nesagledive posljedice. Vakcinacija djece protiv morbila je ključna javnozdravstvena strategija u kontroli morbila, kako kod nas, tako i u drugim zemljama – naglašava dr. Vuković.

SIGURNA

i efikasna MMR vakcina je u upotrebi u BiH više od četrdeset godina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.