KLJUČNO ZA ZDRAVLJE

Koliko sna je dovoljno djeci

Preporučeno vrijeme uključuje dnevni i noćni san

Za zdravije dijete potrebno je dovoljno sna. Medicine Net

Z. K.

25.2.2023

Svi pedijatri ističu da je spavanje ključno za zdravlje mališana. Ukoliko manje spavaju ili imaju neku vrstu poremećaja to će se odraziti na njihov razvoj i ostavit će ozbiljne zdravstvene posljedice, zato je jako važno da se potrudite da imaju dovoljno sati sna.

Ako se pitate koliko vaše dijete treba da spava i koje je najbolje vrijeme da ide na spavanje, odgovor je jednostavan, sve zavisi od njihovog uzrasta.

Ovo su preporuke pedijatra:

0-3 mjeseca: 14 do 17 sati sna

4-11 mjeseci: 12 do 16 sati sna

1-2 godine: 11 do 14 sati sna

3-5 godina: 10 do 13 sati sna

6-13 godina: 9 do 11 sati sna

Preporučeno vrijeme uključuje dnevni i noćni san. Važno je da znate da su ovo samo preporučene smjernice, postoje djeca koja vole više da spavaju i ona koja imaju manje sati sna. U svakom slučaju sami ćete da primjetite da li vaše dijete dovoljno spava po tome kako funkcionira tokom dana.

Sada kada znate koliko sna je preporučeno za vaše dijete u skladu sa njegovim godinama, lako možete da izračunate i kada je pravo vrijeme da ide u krevet. Najbolji način je da brojite unazad.

- Procijenite vrijeme kada dijete treba da ustane (6.30. 7.00 ili 7.30)

- Brojite unazad koristeći preporučenu količinu sna koje je potrebna vašem djetetu.

Na primjer, ako vaš sedmogodišnjak treba da ustane u 6.30 ujutru zbog škole, a potrebno mu je deset sati sna, onda je najbolje da na spavanje ide u 19.30 uvečer. Samo pazite, ovo nije primjenljivo kod tek rođenih beba koje još nisu uspostavile ritam spavanje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.