ISTRAŽIVANJA

Zašto dolazi do gubitka bebe u trudnoći

Najbolje je prije planirane trudnoće obaviti kontrolne preglede radi otkrivanja eventualnih infekcija

Faktor rizika su i infekcije. Ilustracija

Z. K. / Avaz.ba

15.7.2020

Prema definiciji Svjetske zdravstvene organizacije, spontani pobačaj je ekspulzija živo ili mrtvo rođene djece do 22. sedmice trudnoće ili ako je plod težak 500 grama i manje.  Ljekar kažu da spontanim pobačajem završi čak 15-tak posto trudnoća. Posebna kategorija spontanih pobačaja koja zahtijeva posebnu dijagostiku su spontani pobačaji koji se zaredom ponavljaju dva ili tri puta i zovu se habitualni spontani pobačaji, a mogu nastati prije ili nakon uspješno završene trudnoće.  

Faktori rizika za nastanak spontanog pobačaja mogu biti: starost majke, to su žene mlađe od 18 i starije od 35 godina, kromozomske abnormalnosti ploda, anatomski poremećaji maternice, poremećen hormonalni status, kao i dijabetes.

Faktor rizika su i infekcije, pa je u cilju prevencije obavezno, a i najlakše, uraditi briseve na bakteriju i gljivicu, chlamydiju, mikoplazmu i ureaplazmu, kao i test na infekciju toksoplazmom. Ginekolozi ističu da nikako ne treba zaboraviti ni druge faktore kao što su pušenje, alkohol, droge, ali i psihološki problemi. 

Ipak, najbolje je prije planirane trudnoće obaviti kontrolne preglede radi otkrivanja eventualnih infekcija, anomalija maternice, endokrinoloških poremećaja, imunoloških poremećaja, izbjegavanja faktora rizika emocionalne i fizičke prirode te prestanak pušenja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.