PROVJERE

U Vukosavlje se vratilo 20 osoba iz Italije

Provjerom na terenu, utvrđeno je da se nisu javile u nadležnu higijensko–epidemiološku službu

Sa zasijedanja Štaba u Vukosavlju. Avaz

Piše: S. Jeremić / Avaz.ba

15.3.2020

U proteklih nekoliko dana u općinu Vukosavlje vratilo se 20 osoba iz Italije. Provjerom na terenu, utvrđeno je da se navedene osobe nisu javile u nadležnu higijensko-epidemiološku službu. To je potvrđeno na današnjoj sjednici Štaba za vanredne situacije općine Vukosavlje. Najavljene su preventivne mjere u cilju sprečavanja pojave i širenja koronavirusa u ovoj lokalnoj zajednici.  

U Vukosavlju do sada nije registriran nijedan slučaj zaraze koronavirusa, a građani treba da se pridržavaju uputstava Vlade RS i Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, zaključak je sa današnjeg sastanka Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju.

Sa zasijedanja Štaba u Vukosavlju. Avaz

U ovoj općini sve preduzimaju kako bi se spriječila zaraza koronavirusom građana. Osigurano je preko dvije hiljade zaštitnih maski, a na sjednici je rečeno da se trenutno u kućnoj izolaciji nalaze samo dva pacijenata.

- Pored toga, konstatirano je da veliku opasnost predstavalja 20 građana općine Vukosvlja koji su ovih dana stigli iz Italije, a ne žele se javiti na kontrolu u Higijensko - epidemiološku službu Doma zdravlja u Modriči. Štab za vanredne prilike donio je set mjera kojim se skraćuje radno vrijeme ugostiteljskih objekata i trgovina do 18 sati, zabranjuju se sva, sportska, svadbena i rođendnaska okupljnja - rekao je Borislav Rakić, komandant Štaba za vanredne situacije u Vukosavlju.

Naređeno je da se stalno obavlja dezinfekcija prostorija svih općinskih institucija. Za kontrolu provođenja mjera zadužena je policija i općinski komunalni inspektor. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.