BIJELJINA

Covid bolnica spremna

U toku opremanje dijagnostičkog centra

Bit će zaštićeni zaposleni u bolnici. Avaz

Piše: Lj. Lj. / Avaz.ba

21.4.2020

Iako u Bijeljini već 11 dana nema registriranih novih slučajeva pozitivnih na Covid-19, a devetero zaraženih se u međuvremenu oporavilo, ipak, za slučaj potrebe, covid bolnica je u potpunosti postala funkcionalna.

- Epidemiološka situacija je trenutno stabilna u Bijeljini, ali su za slučaj potrebe osigurani svi uvjeti za nesmetano funkcioniranje covid bolnice. U proteklih mjesec dana obavljeni su sveobuhvatni radovi na adaptaciji i rekonstrukciji dva objekta koji su pripadali staroj bolnici, grudnog odjeljenja i stare hirurgije – kaže Milica Lovrić, vršilac dužnosti direktora bijeljinske bolnice.

Dva objekta u funkciji bolničkog karantina. Avaz

U potpunosti je rekonstruirana vodovodna i elektromreža, sanitarije, moleraj, kanalizacija, te su dva objekta stavljena u funkciju bolničkog karantina broj jedan.

- Ovdje će se ubuduće zbrinjavati pacijenti sa simptomima, kod kojih još uvijek nije potvrđen koronavirus. Tu će se pacijenti testirati i upućivati u odgovarajuće ustanove. Na taj način ćemo zaštititi zaposlene u novoj bolnici i pacijente koji se u njoj liječe -  ističe dr. Lovrić.

Naglašava da je u toku i opremanje dijagnostičkog centra i laboratorije za virusologiju.

- U međuvremenu nam je stigao PCR aparat i sada smo u završnoj fazi, što se tiče građevinskih radova, za novu laboratoriju. Vjerujem da će ova laboratorija biti u funkciji početkom maja – naglašava dr. Lovrić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.