OVIH DANA U SREBRENICI

Priprema ogrjeva u punom jeku

Metar drva košta 55, rezanje motornom pilom i cijepanje po osam maraka

Piše: S. Smajlović / Avaz.ba

2.9.2020

Jašarević i Huremović imaju puno posla. S. Smajlović

Spremanje ogrjeva za zimu u Srebrenici je u punom jeku. Građani na plus 30 stepeni Celzijevih misle na zimu i velika je potražnja drvosječa koji će im u dvorišta ili pred zgrade dobaviti drva. Jedno domaćinstvo, s loženjem na jednom mjestu tokom zime, u prosjeku potroši deset metara drva.

Za tu količinu drva treba osigurati oko 730 maraka. Metar iscijepanih drva košta 55, rezanje motornom pilom i cijepanje je po osam maraka po metru, dok metar drva u klocu košta 65 maraka.

Nema centralnog

Gradsko stanovništvo drva kupuje od drvosječa, kojih na ovoj općini ima dovoljno. Oni drva u stablu kupuju od Šumskog gazdinstva „Drina“, a seoski živalj drva siječe u privatnim šumama, uz doznaku gazdinstva i plaćenu taksu.

Malo je domaćinstava koja imaju centralno grijanje u svojim domovima, dok nijedna stambena zgrada nema centralno grijanje.  Ako imaju, oni se griju na pelet, koji tokom ljeta mogu nabaviti po cijeni od 360 maraka po toni. Na području ove općine malo je domaćinstava koja se griju na ugalj.

Postoje dvije ekipe

U gradu postoje dvije ekipe za cijepanje drva. Jednu čine Emir Jašarević i Nevzad Huremović, drugu bračni par Šahza Avdić i Iso Halilović. Oni drva izrezana na kloceve cijepaju za osam maraka po metru.

Jašarević kaže da on i njegov ortak za dan nacijepaju 10 metara drva i zarade po 40 KM. Ističe da je svake sezone sve manje posla, jer zbog skupoće drva mnoga domaćinstva cijepaju kupljena drva.      

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.