STAVOVI

Više od 70 tačaka dnevnog reda sačekat će novu vlast

Posljedna sjednica Skupštine održana u junu

Piše: A. TABAK

10.8.2018

Izvještaji o poslovanju komunalnih preduzeća i javih zdravstvenih ustanova za prošlu godinu, novi Zakon o policijskim službenicima, strategija mladih… samo su neke od čak 74 tačke dnevnog reda koje su se trebale naći pred zastupnicima Skupštine KS.  

No, nakon što se Kolegij Skupštine nije uspio dogovoriti o čemu će se raspravljati, sada je jasno da se zastupnici više neće vratiti u skupštinske klupe.

 Predizborna kampanja

Prema riječima Dževada Rađe, šefa Kluba zastupnika Saveza za bolju budućnost, sjednica se već tri mjeseca ne održava, jer je već odavno počela predizborna kampanja. On je, također, odbacio optužbe određenih opozicionih stranaka da je SBB kriv što nema sjednice.

- Glavni problem je taj što je premijer KS Adem Zolj iz Stranke demokratske akcije povukao određene tačke dnevnog reda pa se, onda, na Kolegiju nismo uspjeli dogovoriti o čemu ćemo raspravljati. Opozicija nije htjela pristati da raspravljamo o tačkama koje su ostale, a koje su, također, vrlo bitne za naše građane – rekao je Rađo te je dodao da SBB traži hitno održavanje sjednice.


Rađo: Hitno održati sjednicu

Edin Forto, zastupnik Naše stranke, tvrdi da je ova stranka bila među najglasnijima da se sjednica održi.

- Predlagali smo i da zasjedamo nekoliko dana. No, ono što se dešavalo na Kolegiju, ukazivalo je na to da neki ne žele da raspravljamo o određenim pitanjima. Izričito smo tražili da se svi izvještaji o poslovanju iz oblasti komunalne privrede i zdravstva pojave pred zastupnicima. Ali, to se nije dogodilo – kazao je Forto i dodao da, zbog previranja u SDA, najviše gube građani KS.

Glavni krivac

Slaviša Šućur iz Socijaldemokratske partije kaže da Vlada koja ne može postići dogovor i sazvati sjednicu, ne bi trebala ni da postoji.

- Nedopustivo je da nemamo sjednicu. Sad je i kasno da se ona i održi. Nismo dobili ni materijale za sjednicu, jer SDP ne učestvuje u radu Kolegija. Što nemamo sjednicu, treba pitati isključivo SDA, jer su oni glavni krivci – smatra Šućur.

Lakota: Nastupamo jedinstveno

- Nama je u interesu da popravimo neke stvari, kao što je Zakon o policijskim službenicima, da se usvoje određeni izvještaji. Što se tiče nas, iz SBB-a, sjednica može početi ujutro i mi ćemo svi biti tu. Kod nas nema nikakvih trzavica. Sve vrijeme nastupamo jedinstveno, tako ćemo i ovog puta ukoliko se zakaže sjednica – rekao je Lakota.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.