OBRAZOVANJE

Od 1. septembra sva djeca u KS bit će primljena u vrtić

Vlada je odlučila da privatni vrtići budu dostupni roditeljima koji ne mogu u potpunosti platiti te da se subvencionira dio djece, kazala ministrica Bogunić

Kapaciteti Ustanove „Djeca Sarajeva“ bit će prošireni

Piše: A. T.

25.5.2019


Od 1. septembra sva djeca u KS bit će upisana u vrtiće Javne ustanove „Djeca Sarajeva“. Kazala je to za „Avaz“ ministrica za obrazovanje, nauku i mlade Zineta Bogunić, naglasivši kako su već preduzeli neke korake da se ukinu ili smanje liste čekanja, mada je prioritet ukidanje lista.  

Područna škola 

- Hoćemo li uspjeti, to ćemo vidjeti. Preduzeli smo korake da oslobodimo objekte koje ustanova „Djeca Sarajeva“ godinama izdaje. Tako ćemo objekt koji se jednim dijelom smatra vrtićem, a drugim područnom školom „Aleksa Šantić“ vratiti u prvobitnu namjeru da to bude samo vrtić. Tu će biti smješteno 200 djece. Također, vrtić u sklopu OŠ „Aneks“ će biti potpuno u funkciji – kazala je Bogunić.

Dodaje kako će i na području Vogošće objekt koji je iznajmljivan ambasadi biti vraćen „Djeci Sarajeva“ te da ugovor o izdavanju neće biti produžen.

Također, prema riječima Bogunić, Vlada je odlučila da privatni vrtići budu dostupni roditeljima koji ne mogu u potpunosti platiti troškove te da se subvencionira dio djece.

Ilidža i Centar

S druge strane, predsjednik Sindikata predškolskog odgoja i obrazovanja Saudin Sivro ističe da resorno ministarstvo ništa nije poduzelo da se smanje liste čekanja te da otvore vrtiće u Novom Gradu, Ilidži i Centru te prošire kapaciteti u Vogošći.

- Umjesto da se bave pričom o ukidanju liste čekanja, u Ministarstvu se bave imenovanjem direktora – rekao je Sivro.

Staviti na listu prioriteta 

Na problem dugih lista čekanja za vrtiće ukazivao je i zastupnik Zvonko Marić (SBB) na sjednicama Skupštine KS, koji nam je kazao kako su vrtići na margini i nikako da dođu na listu prioriteta.

- Ova Vlada je morala to staviti na tu listu jer se gomilaju problemi. Problem je što se ne popunjava broj zaposlenika, nema prostora u kojima bi se mogao odvijati taj proces. Postoji nekoliko obdaništa koja su u vlasništvu „Djece Srajeva“, ali su ranije izdata ambasadama. To je nedopustivo. Neka su obdaništa, kao što je slučaj s obdaništem u Lužanima, pretvorena u okupljalište narkomana – rekao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.