JU DJECA SARAJEVA

U 37 gradskih vrtića 1.274 slobodna mjesta

U narednoj školskoj godini imat ćemo 3.406 mališana, koji će biti raspoređeni u 138 odgojnih grupa, kazala je Banda

Banda: Povećani kapaciteti. Avaz

Piše: A. Nalo

4.6.2021

Javna ustanova „Djeca Sarajeva“ raspisala je poziv za redovan prijem djece u 37 gradskih vrtića, a koji rade od 7.30 do 17 sati. Roditelji se mogu odlučiti za poludnevni ili cjelodnevni boravak.


Prioritetne grupe

Cijena je 120 i 160 KM. Prilikom upisa prioritet će imati djeca bez roditelja, djeca žrtve nasilja u porodici, mališani koji su već na listi čekanja…

- U narednoj školskoj godini imat ćemo 3.406 djece, koja će biti raspoređena u 138 odgojnih grupa. Od toga, već 2.132 djece ide u vrtiće i, prema najavama, nastavit će dolaziti u 2021./2022. Tako će na raspolaganju biti 1.274 slobodna mjesta - kazala je Suanita Banda, direktorica JU „Djeca Sarajeva“.

Prema njenim riječima, dokumentacija potrebna za upis može se predati do 15. juna, a spisak primljene djece bit će objavljen na oglasnoj tabli 5. jula.


Stručni tim

- Moramo voditi računa i o zastupljenosti djece s poteškoćama u razvoju u našim obdaništima. Početkom jula psiholozi će informirati roditelje čija djeca imaju medicinske nalaze i pozvati ih na inicijalne razgovore u dogovorenom terminu, gdje će prisustvovati stručni tim u sastavu pedagog, psiholog, socijalni radnik i gdje će se djeci, odnosno roditeljima, ponuditi vrtić u kome ne borave djeca s poteškoćama, u datoj, konkretnoj odgojnoj grupi - istakla je Banda.

Prostorni kapaciteti su povećani otvorenjem novih vrtića „Bulbuli“, „Umihana Čuvidina“ i „Vjeverica“.

Obavezni program

Također, u JU „Djeca Sarajeva“ realizira se obavezni program za djecu u godini pred polazak u školu. Otvaranjem novih vrtića djeci će se osigurati prostor te će se aktivnosti koje su djeci predškolske dobi bile otežane, jer su počinjale u 17 sati, kada je pažnju teže održati, sada realizirati u prijepodnevnim terminima s ciljem unapređenja odgojno-obrazovnog procesa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.