JU 'DJECA SARAJEVA'

Banda: Borit ću se za bolje sutra naše djece i uposlenika

Prioritet obnova obdaništa i izgradnja novih, a radit će se i na tome da se ukinu liste čekanja

Banda: Novi projekti. Avaz

Piše: A. Nalo

14.11.2020

Suanita Banda nova je direktorica JU "Djeca Sarajeva". Ovu ustanovu, kao profesor predškolskog odgoja, vodit će u naredne četiri godine. U razgovoru za "Dnevni avaz" otkriva da će joj prioritet u radu biti rekonstrukcija postojećih i obnova devastiranih obdaništa te izgradnja novih.  


Fizička distanca

- Uvodit ćemo novine u odgojno-obrazovnom radu, a sve u cilju što kvalitetnijeg rada s djecom. Također, priorite će mi biti promjena statusa uposlenicima koji sada rade na određeno vrijeme, odnosno za budu primljeni za stalno. Borit ću se za njihovo bolje sutra i našu djecu. Trudit ćemo se da JU „Djeca Sarajeva“ realizira i što veći broj projekata - rekla je Banda. 

Zbog situacije s koronavirusom uvjeti za rad su znatno otežani, a rad vrtića je organiziran prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS, striktno se pridrzavajući epidemioloških mjera. To znači pojačano održavanje higijene prostora u kojima djeca borave te redovna dezinfekcija. Fizički distanca između djece poštuje se tokom odmora i igranja te za vrijeme obroka, koliko je to moguće.

Banda: Uvodit ćemo novine u odgojno-obrazovnom radu. Avaz

- Roditeljima je zabranjen ulaz u vrtić, odgajatelj po dolasku uzima dijete, mjeri mu temperaturu i preuzima izjavu da ono nije imalo nikave simptome, kao ni članovi porodice. Odmah se peru ruke i odlazi se u radnu sobu - pojašnjava Banda.

Liste čekanje

Ustanovi, navodi ona, nedostaje kadra. Trenutno  64 uposlenika rade na određeno, što kod njih stvara nesigurnost. Dešava se i to da neko od uposlenika bude pozitivan na koronu i potrebna je zamijena na njegovo radno mjesto.  

Ističe da će raditi i na tome da se smanje liste čekanja za prijem djece u vrtić. Trenutno prijem čeka njih 1.434. Vlada Kantona Sarajevo subvencionira boravak djece s liste čekanja u privatnim vrtićima, no uprkos tome, broj mališana koje roditelji žele upisati u javna obdaništa je veliki. 

Radit će se na tome da se liste potpuno ukinu uz pomoć KS, načelnika općina, Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS.

Obnova objekata

Kako ističe Banda, u toku je obnova vrtića „Bulbuli“ i bit će završena do aprila 2021. godine, a na vrtiću „Vjeverica" radovi su pri kraju. U sklopu OŠ „Umihana Ćuvidina" do kraja godine trebalo bi biti otvoreno obdanište, a planirana je obnova vrtića "Narcis" i "Kolibri"... 


Putujući vrtić

Prigodnom manifestacijom mališana iz JU "Djeca Sarajeva" jučer je s radom počeo "Putujući vrtić". Kao partner u provodbi projekta, ova ustanova radit će na tome da se njime obuhvate djeca od 4 do 6 godina, da se uključe djeca iz marginaliziranih grupa, zatima ona koja trebaju poći u školi i koja žive u udaljenim mjestima.  

Sa svečanosti povodom početka rada putujućeg vrtića. Avaz

- "Putujući vrtić" je funkcionalno namijenjen i opremljen bogatim didaktičkim materijalom, a u skladu sa savremenim evropskim standardima za boravak i igru predškolske djece. U njemu će raditi vozač, socijalni radnik, dvije odgajateljice i Rom medijator. Rad će se odvijati prema preporukama Zavoda za javno zdravstvo KS. U odgojnoj grupi u "Putujućem vrtiću" bit će prisutno maksimalno desetero djece, a aktivnost će trajati sat vremena - naglasila je Banda.

Ovaj projekt obuhvatit će OŠ Srednje, područnu školu Gajevi, OŠ Stari Ilijaš, OŠ Podlugovi, Devetu OŠ, OŠ Rakovica, OŠ "Mustafa Busuladžić", OŠ "9. maj" Pazarić, OŠ "Hilmi ef. Šarić"...

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.