KANTON SARAJEVO

Ministar Vranić: Dodatno proširujemo dobnu skupinu za HPV vakcine

Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi i da ovu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina, najavio je Vranić

Vranić: Obezbijedili sredstva. ANADOLIJA

A. O.

20.12.2022

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo je, po prvi put u Kantonu Sarajevo, obezbijedilo sredstva za HPV vakcine. Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo je završio proces nabavke oko 1.700 doza ove vakcine.

- Odlučili smo da se dobna skupina djevojčica koje mogu primiti ovu vakcinu proširi i da ovu vakcinu u KS mogu primiti sve djevojčice i djevojke starosti od 11 do 26 godina - najavio je ministar zdravstva KS, prof. dr. Haris Vranić.

Pozvao je sve zainteresirane roditelje djevojčica i djevojaka ovih dobnih skupina u KS da u domu zdravlja u kojem imaju karton potraže svoju dozu do isteka zaliha. Najefikasnija mjera prevencije raka grlića maternice je imunizacija.

Ova metoda je započeta u zemljama Evropske unije prije više od 10 godina, gdje su preporučenom imunizacijom obuhvaćena djeca školskog uzrasta. Primarnom prevencijom u ovom periodu života, kada djeca još nisu došla u kontakt sa Human Papillomavirusom, postiže se zaštita od infekcije ovim virusom i sprečava obolijevanje od raka grlića maternice u kasnijim fazama života, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.