REGION

Slovenski lockdown ne daje rezultate: Virus ušao u 80 posto domova za starije

U posljednja 24 sata u Sloveniji preminula 41 osoba. ARHIV

A.F.

14.11.2020

U Sloveniji je u zadnja 24 sata sa 6657 testova potvrđena 1731 nova zaraza koronavirusom, a 41 osoba je umrla, najviše do sada u jednom danu, objavila je u subotu slovenska vlada.

Jučer je zabilježen veći broj novozaraženih u odnosu na prethodni dan kad ih je bilo 1508, uz nešto više testova, a udio pozitivnih testova viši je od 26 posto.

Prepune bolnice

Prema novim podacima, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 54,116, od čega je aktivno 19,803 slučajeva, 14-dnevna incidencija trenutno iznosi 945, a broj umrlih popeo se na 765.

Stanje u bolnicama i dalje je kritično i ne poboljšava se, pa je hospitalizirano 1224 bolesnika, od čega je 201 na intenzivnim odjelima.

Vlada očekuje da će zbog novih restrikcija koje su donijete i važit će dvije sedmice, značajno smanjiti dnevni rast novih infekcija i dolazak novih bolesnika u prepune bolnice, nakon čega bi po riječima ministra zdravstva Tomaža Gantara opet bila moguća "kontrolirana relaksacija", odnosno popuštanje nekih mjera, među prvima vjerojatno povratak učenika i studenata na nastavu "u živo".

Nove restrikcije među ostalim obuhvaćaju zabranu bilo kakvog okupljanja izvan kruga porodice, zatvaranje velike većine uslužnih djelatnosti i prestanak rada trgovina koje ne prodaju samo osnovne životne potrepštine, te zatvaranje javnog prometa. I dalje se primjenjuje zabrana izlazaka iz stanova i kuća u noćnim satima, odnosno policijski sat, načelna zabrana napuštanja općinskih granica osim u nužnim slučajevima i zbog odlaska na posao itd.

Nove mjere su donesene nakon procjene da zatvaranje s kraja prošlog mjeseca nije donijelo zadovoljavajuće rezultate jer je broj novozaraženih ostao na visokoj razini, pacijentima od covida-19 pune se bolnice, a dnevni broj smrtnih slučajeva u zadnje se vrijeme kretao prosječno od 20 do 30 slučajeva.

Prema podacima Europskog centra za suzbijanje i kontrolu bolesti (ECDC) Slovenija je po broju umrlih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana na, odnosno smrtnosti od covida-19, na visokom četvrtom mjestu, iza Češke, Belgije i Mađarske, prenose u subotu slovenski mediji.

Najopasnije u domovima za starije

Službeni podaci ministarstva zdravstva govore da je do sada među umrlima najviše onih koji su bili stariji od 85 godina, a najmlađa žrtva do sada imala je 43 godine, a udio umrlih u populaciji kod koje je potvrđen virus iznosi oko 1,2 posto.

U septembru i oktobru umrlo je više od 180 oboljelih, a dnevni broj smrtnih slučajeva ovog mjeseca se znatno povećao.

Na teži tijek bolesti i njen mogući fatalni ishod i dalje su najvećem riziku izloženi stanari domova za starije i stariji štićenici u socijalnim institucijama iako je stopa smrtnosti zbog boljeg poznavanja virusa i češćih hospitalizacija tih osoba smanjena u odnosu na proljeće. No, za razliku od prvog vala epidemije, sada je virus zahvatio oko 80 posto domova, a u nekima koji su najteže pogođeni zaraženo je skoro polovica stanara i dobar dio osoblja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.