PROCURILI PODACI Bogati izvršni direktori

Znate li koliko košta sigurnost vlasnika Facebooka

To je rezultat velike baze naših korisnika i naše kontinuirane izloženosti globalnoj medijskoj, zakonodavnoj i regulatornoj pažnji

Avaz.ba
14.04.2019 08:25

Zakerberg: Troškovi iznosili 22,6 miliona dolara

Tehnološki gigant Facebook gotovo je udvostručio svotu koju izdvaja na osiguranje svog osnivača i izvršnog direktora Marka Zakerberga (Zuckerberg).

Facebook je tokom prošle godine potrošio čak 22 miliona dolara za dodatne troškove Zakerbergove zaštite.

Zakerberg, kao i mnogi bogati izvršni direktori, dobiva službenu plaću od svega jednog dolara godišnje, a tokom prošle godine nije primao bonuse i nagrade za dionice.

Troškovi za sigurnost Zakerberga i njegove porodice su iznosili 22,6 miliona dolara na godišnjem nivou, što je 9,1 milion dolara više nego za prethodnu godinu.

Na troškove privatnog aviona potrošeno je 2,6 miliona dolara, a iz kompanije je rečeno da je i to dio njegovog "programa osiguranja".

- Zakerberg je jedan od najprepoznatljivijih izvršnih direktora na svijetu. To je rezultat velike baze naših korisnika i naše kontinuirane izloženosti globalnoj medijskoj, zakonodavnoj i regulatornoj pažnji - navela je kompanija u saopćenju.

Tehnološki gigant se posljednjih godina često nalazi na udaru kritika zbog brojnih propusta.

Detaljne informacije o više od 540 miliona korisnika Facebooka mjesecima su bile javno vidljive, pokazala je istraga kompanije zadužene za sigurnost na internetu.

Ovo je, kako podsjeća BBC, posljednji u nizu incidenta vezanih za otkrivanje povjerljivih i ličnih podataka kompanije Facebook.

Krajem marta Facebook je objavio da su zaposleni u toj kompaniji imali pristup šiframa oko 600 miliona korisnika.

Komentari

NA VRH