NOVA OBDUKCIJA Nakon smrti Afroamerikanca

Flojd umro od zastoja srca, ne od gušenja, imao i koronavirus

U završnoj obdukciji se navodi da je Flojd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog pritiska

Avaz.ba
04.06.2020 07:15

Flojdova porodica je finansirala nezavisnu autopsiju

Foto: AFP

Smrt Džordža Flojda (George Floyd) izazvana je srčanim zastojem, zaključak je službenog patologa okruga Henepin nakon završne obdukcije provedene nad tijelom Afroamerikanca ubijenog tokom privođenja, za što je optužen bivši policajac Derek Šovin (Chauvin) te još trojica njegovih kolega koje se tereti za suučesništvo i nečinjenje.

U izvještaju dr. Endrjua Bakera (Andrew) stoji da je Flojdov vrat bio pritisnut kad je Šovin  koljenom nasjeo na žrtvu i tako je držao više od osam minuta, ali se u zaključku to ne spominje kao direktan uzrok smrti. Flojdova porodica je finansirala nezavisnu autopsiju, u kojoj se kao uzrok smrti navodi "gušenje od stalnog pritiska".

  • S protesta: U novom izvještaju se navodi da je Flojd imao brojne masnice i posjekotine na glavi
    S protesta: U novom izvještaju se navodi da je Flojd imao brojne masnice i posjekotine na glavi Foto: AFP

U novom izvještaju se navodi da je Flojd imao brojne masnice i posjekotine na glavi, licu, ustima, ramenima, rukama i nogama, ali ne postoji dokaz da je bilo koja od tih ozljeda bila smrtonosna. U završnoj obdukciji se navodi da je Flojd bio srčani bolesnik i da je patio od visokog pritiska te da je nedavno bio pozitivan na koronavirus, no bez indikacija da je to imalo bilo kakvu ulogu u njegovoj smrti.

  • Detalj prilikom hapšenja
    Detalj prilikom hapšenja Foto: Screenshot

Inicijalni toksikološki izvještaj pokazao je umjerene razine fentanila i metamfetamina u tijelu žrtve.

Komentari

NA VRH