IZBORI

Ankete: Bajden u prednosti u odnosu na Trampa

Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi

Avaz.ba
31.07.2020 22:58

Bajden će biti spreman za okršaj sa Trampom

Foto: NBC

Manje od 100 dana do predsjedničkih izbora u Americi, ankete pokazuju da predsjednički kandidat demokrata, bivši potpredsjednik Džo Bajden (Joe Biden), ima prednost od čak 10 posto u odnosu na aktuelnog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Međutim, ukoliko se predizborna trka ne posmatra kao referedumsko izjašnjavanje o radnom učinku predsjednika Trampa, ta prednost bi mogla da se smanji, piše Glas Amerike.

  •  Bajden  optužuje Trampa da je “digao ruke od zemlje”
    Bajden optužuje Trampa da je “digao ruke od zemlje” Foto: CNN

Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD, duboke ekonomske recesije i građanskih nemira, a Bajden ga optužuje da je “digao ruke od zemlje”.

Možete li da zamislite da kao predsjednik kažete – to nije moja odgovornost. Ne preuzimam odgovornost. I to bukvalno- pita se demokratski kandidat Džo Bajden. 

- Što je fokus više na pandemiji to je Bajden u boljem položaju. Svako pitanje ili kombinacija pitanja koja pomjeraju taj fokus vjerovatno će nanijeti štetu Bajdenu i pomoći Trampu- smatra konzervativni analitičar Patrik Bašam.

  • Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD
    Popularnost predsjednika Trampa je opala tokom duge pandemije koronavirusa u SAD Foto: Arhiv

Za 77-godišnjeg Bajdena, koji je poznat po verbalnim gafovima, predstojeće predsjedničke debate predstavljaju potencijalnu opasnost, međutim, njegove pristalice kažu da će bivši potpredsjednik SAD biti spreman za okršaj sa Trampom.

Bajden dobro zna šta je u fokusu. To su ekonomija, zdravstvena zaštita i pandemija. Na to će biti usmjeren tokom predizbornih debata- ističe demokratski strateg Džered Leopold. 

Mnoge ankete su 2016. godine netačno najavljivale da će Tramp izgubiti od Hilari Klinton, pa su i demokratski i republikanski stratezi saglasni da aktuelne ankete ni na koji način ne garantuju Bajdenovu pobjedu u novembru.

Komentari

NA VRH