VIJEĆE SIGURNOSTI

Obnovljene sankcije Teheranu?

Vraćanje sankcija danas predstavlja korak naprijed ka međunarodnom miru i sigurnosti, rekao je Pompeo kasno sinoć

Avaz.ba / Srna

Amerika zabrinuta ponašanjem Teherana

Foto: Arhiv


Sve sankcije UN-a protiv Irana su obnovljene, a embargo na konvencionalno oružje protiv Teherana neće isteći sredinom oktobra, saopćila je administracija američkog predsjednika Donalda Trampa (Trump).

Međutim, 13 od 15 članica Vijeća sigurnosti UN-a kažu da je ovaj potez Vašingtona ništavan, jer je američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) iskoristio mehanizam dogovoren u sporazumu 2015. godine između Irana i svjetskih sila, a iz kojeg su se SAD povukle 2018. godine.

Diplomate vjeruju da će veoma mali broj zemalja ponovo uvesti sankcije Teheranu, koje su ukinute sporazum 2015. godine, s ciljem obustave nuklearnog programa te zemlje.

Pompeo je poručio da će SAD narednih dana saopćiti niz dodatnih mjera radi jačanja implementacije sankcija UN-a i procesuiranja onih koji ih prekrše.

- Vraćanje sankcija danas predstavlja korak naprijed ka međunarodnom miru i sigurnosti - rekao je Pompeo kasno sinoć.

Generalni sekretar UN-a Antonio Guteres (Guterres) istakao je u sinoćnjem obraćanju Vijeću sigurnosti da on ne može preduzeti nikakve mjere o pitanju američke deklaracije da su sankcije UN-a Iranu obnovljene jer "tu postoje određene nesigurnosti".

- Ovdje postoje određene nesigurnosti da li je taj proces zaista pokrenut ili ne i da li su sankcije ili prekidi i dalje na snazi - napisao je Guteres u pismu Vijeću sigurnosti.

On je naveo da generalni sekretar ne može nastaviti taj proces kao da te nesigurnosti ne postoje.

Prošlog mjeseca Pompeo je rekao da je pokrenuo tridesetodnevni proces pred Vijećem koji vodi obnovi sankcija UN-a Iranu i kojim se sprečava istek embarga na konvencionalne oružje Iranu 18. oktobra.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na