AMERIKA

Devetnaestogodišnjak planirao atentat na Bajdena

Da li da ubijem Džo Bajdena? - napisao je Treisman na jednoj društvenoj mreži u aprilu

A. Ka. / The Washington post

Aleksander Hilel Treisman

Foto: Agencije


Kako je u martu postajalo jasno da će Džo Bajden biti kandidat za predsjednika Demokratske stranke, Aleksander Hilel Treisman počeo je da pravi zavjeru kako bi izvršio atentat na bivšeg potpredsjednika, saopćile su savezne vlasti. 

Da li da ubijem Džo Bajdena? - napisao je Treisman na jednoj društvenoj mreži u aprilu. 

Federalci kažu da to nije bila prazna prijetnja.  Devetnaestogodišnjak je, kako prenosi Vašington post, na mreži tražio Bajdenovu kućnu adresu i zaštitne naočare za noćno viđenje te kupio AR-15 u Nju Hempširu. 

U maju, Treisman je boravio četiri milje od Bajdenove kuće. Kada je kasnije tog mjeseca uhapšen u Sjevernoj Karolini, policija je u njegovom kombiju pronašla četiri puške, pištolj, eksplozivne materijale, knjige o pravljenju bombi i 509.000 dolara u gotovini za koju se vjeruje da je njegovo nasljedstvo. 

Treisman je u septembru uhapšen i optužen za dječju pornografiju, a sudija smatra da bi trebalo da ostane u pritvoru.  Nejasno je, ipak, da li će se suočiti sa dodatnim optužbama u vezi sa zavjerom za ubistvo Bajdena. 

Podsjetimo, to nije jedina prijetnja Bajdenu. 42-godišnji muškarac iz Merilenda optužen je u srijedu za navodno pisanje pisma u kojem je Bajdenu prijetio ubistvom.
NA VRH

Podijeli članak na