MEĐUNARODNE SANKCIJE

Sjeverna Koreja razvijala svoje nuklearne programe

u povjerljivom izvještaju UN-a navodi se da je Pjongjang, pored drugih izvora prihoda, finansirao programe sa oko 300 miliona dolara ukradenih hakerskim napadima

Pjongjang proizvodio fisilni materijal, održavao nuklearna postrojenja i nadograđivao infrastrukturu za balističke projektile. AFP

Srna

9.2.2021

Sjeverna Koreja je održavala i razvijala svoje nuklearne i balističke programe tokom 2020. godine, čime je kršila međunarodne sankcije, navodi se u povjerljivom izvještaju UN-a u koji je Reuters imao uvid.

U izvještaju se navodi da je Pjongjang, pored drugih izvora prihoda, finansirao programe sa oko 300 miliona dolara ukradenih hakerskim napadima.

Izvještaj je sastavila komisija Savjeta sigurnosti UN-a za sankcije Sjevernoj Koreji, koju čine nezavisni kontrolori.

U dokumentu se navodi da je Pjongjang proizvodio fisilni materijal, održavao nuklearna postrojenja i nadograđivao infrastrukturu za balističke projektile, uz traženje materijala i tehnologija za programe u inostranstvu.

Dokument je sastavljen samo nekoliko sedmica nakon što je predsjednik SAD Džo Bajden (Joe Biden) zvanično preuzeo funkciju američkog lidera.

Portparol Stejt departmenta saopćio je jučer da Bajdenova administracija planira novi pristup Sjevernoj Koreji, uključujući provjeru sa saveznicima u vezi sa trenutnim opcijama vršenja pritiska na Pjongjang i potencijalom za bilo kakvu diplomatiju u budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.