BEZBJEDNA RUTA

Ruska vojska najavila otvaranje koridora za civile da napuste Kijev

Još jednom želim da istaknem da oružane snage Ruske Federacije gađaju samo vojne ciljeve, kazao Konašenkov

Igor Konaševkov. AGENCIJE

A. O.

28.2.2022

Ruska vojska najavila je da otvara "otvoren i bezbjedan" koridor za ukrajinske civile da napuste Kijev, javlja CNN.

- Apelujemo na građane Kijeva. Svi civili u gradu mogu slobodno da napuste glavni grad Ukrajine duž autoputa Kijev-Vasilkov. Ova ruta je otvorena i bezbjedna - rekao portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov, navodi se u saopćenju.


Gađaju vojne ciljeve

- Još jednom želim da istaknem da oružane snage Ruske Federacije gađaju samo vojne ciljeve. Civilno stanovništvo nije u opasnosti - dodao je on.

Najmanje 352 civila u Ukrajini su ubijena od početka invazije, uključujući 14 djece, prema ukrajinskom ministarstvu unutrašnjih poslova. Ukrajinske vlasti optužile su ruske snage da gađaju civilnu infrastrukturu, uključujući stambene zgrade i škole.


Koristi stanovnike

Konašenkov je također optužio ukrajinsku vladu da koristi stanovnike Kijeva kao “živi štit”, ponavljajući tvrdnju da su ukrajinski “nacionalisti” rasporedili artiljeriju u stambenim područjima glavnog grada.

CNN piše da su njihovi timovi na terenu u Kijevu iz prve ruke vidjeli ukrajinske civilne dobrovoljce – čak i članove parlamenta – kako uzimaju oružje i pripremaju se za odbranu glavnog grada.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.