BIJELJINA

Prijavljivanje za poticaje do kraja marta

Troškovi sjetve će biti veći u ovoj godini u odnosu na prošlu

Poljoprivrednici moraju ispuniti određene uvjete. Lj. Ljubojević

Piše: Lj. Ljubojević

16.3.2021

Poljoprivrednici moraju ispuniti određene uvjete. Lj. Ljubojević

U proteklim godinama u bijeljinski resor za pružanje stručnih usluga stizalo je do 1.900 zahtjeva poljoprivrednika za poticaje za pšenicu, jer se to ispostavilo kao izuzetno dobra mjera resornog ministarstva, kaže Radmila Nešković, diplomirani inžinjer.




Deklarisano sjeme

- Cilj odobravanja podsticaja od 300 KM po hektaru jeste da se kupuje deklarisano sjeme pšenice i da se postižu veći prinosi. Postupak prijavljivanja za prošlogodišnje zasijane površine je u toku, tako da još nemamo potpun uvid u to koliko će biti prijavljenih. Uvjet je da poljoprivrednici zasiju minimalno 1,5 hektara, s normom sjetve 170 kilograma sjemena po hektaru. Poljoprivrednici imaju obavezu da ažuriraju podatke u registru gazdinstava, odnosno da upišu sjetveni plan za ovu godinu, da prijave i plate protivgradnu zaštitu za 2020. godinu i da izvrše prijavu zdravstvenih doprinosa u Poreskoj upravi - ističe Nešković.

Regresirano gorivo

Kaže da će i ovog proljeća poljoprivrednicima biti omogućeno korištenje regresiranog goriva za proljetnu sjetvu, čija će cijena biti umanjena za 50 feninga.

- Rok za ažuriranje podataka je 15. maj, dok je rok za prijavu zahtjeva za pšenicu do kraja marta. Troškovi sjetve će biti veći u ovoj godini u odnosu na prošlu, jer su u međuvremenu poskupjeli vještačko đubrivo, sjemenski materijal i gorivo - kaže Nešković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.