ALARMANTNO Vijećnik SBB-a Jasmin Hodžić upozorio na problem

Odlazak ljekara iz Zenice poprima oblik epidemije!

E. DRAGUNIĆ
03.05.2018 19:05

Foto: Kantonalna bolnica Zenica: Trend odlaska ljekara iz ove ustanove prisutan je posljednjih nekoliko godina

Problem odlaska zdravstvenog kadra iz Zeničko-dobojskog kantona i Zenice poprima oblik epidemije pa je potrebno donijeti hitan plan da se to zaustavi. Ovo je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća Zenica kazao Jasmin Hodžić, vijećnik SBB-a i specijalista ginekologije i akušerstva u zeničkoj Kantonalnoj bolnici.

Ispekli zanat

Hodžić je kazao da je odlazak vrsnih zeničkih ljekara u druge bh. gradove, a najčešće u inozemstvo veliki problem, a da se o tome veoma malo priča.

- Uvjeti u Zenici nisu toliko dobri kao što su u Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci ili Mostaru, a da ne govorim o drugim državama. Mladi, pa i stariji, kako ljekari tako i medicinski tehničari i sestre, odlaze odavde. Šta znači kada ode ljekar koji je prošao specijalizaciju i „ispekao“ zanat i koliko treba vremena da se obuči novi ljekar to najbolje znaju oni koji rade u zdravstvu – rekao je Hodžić.

Odlazak jednog iskusnog profesionalca je nešto što se novcem ne može nadoknaditi, dodao je Hodžić i apelirao na Vladu ZDK i resorno ministarstvo da naprave plan kako bi se zaustavio odlazak ljekara i medicinskih sestara i tehničara.

Predsjednik Sindikata ljekara KBZ-a Meho Kovačević jučer je za „Avaz“ rekao da je samo u posljednjem mjesecu iz ove ustanove otišlo čak pet ljekara.

Iskusni specijalisti

- Otišao je još jedan vaskularni hirurg, tri radiologa i jedan ginekolog. Uglavnom su to iskusni specijalisti od pet do 20 godina radnog staža. Dakle, specijalisti koji su u zenitu karijere. Naš je problem što nemamo mladih kadrova koji su trebali već prije deset godina učiti zanat pa sad nekog naslijediti. Međutim, nikoga ovo nije puno briga. Trenutno imamo 280 ljekara, od čega 150 specijalista. Ako još 50 ljekara ode, funkcioniranje bolnice će biti dovedeno u pitanje – rekao je Kovačević.

Zbog odlaska Šestića zatvoren odjel  

Trend odlaska ljekara iz Kantonalne bolnice Zenica (KBZ) prisutan je posljednjih nekoliko godina, a alarmantan podatak je da je nakon odlaska prošle godine u Kuvajt doktora Haruna Šestića, jednog od najboljih vaskularnih hirurga u BiH, Uprava KBZ-a zatvorila Službu za vaskularnu hirurgiju na čijem čelu je bio upravo doktor Šestić.

 Od početka 2016. godine otišlo 38 ljekara

Zvanični podaci pokazuju da je od 2016. godine do danas iz ZDK otišlo 38 ljekara. Kako nam je rekao Tarik Kapidžić, predsjednik Ljekarske komore ZDK, u 2016. godini otišlo je 20, 2017. godine 13, a od početka ove godine pet ljekara.

  • Hodžić: Veliki problem
    Hodžić: Veliki problem
  • Kovačević: Nema mladih
    Kovačević: Nema mladih
  • Šestić: Otišao prošle godine
    Šestić: Otišao prošle godine
NA VRH