LIFESTYLE

Evo šta može da uradi super-jak ekstazi

A.Z.

18.7.2017

Možda mislite da je MDMA samo ona hemikalija od koje vam se čini da je najvažnije na svijetu slušati techno-haus, a u neku ruku ste i u pravu. Ali, to nije sve. Iako su MDMA i ekstazi po štetnosti još uvijek relativno daleko od alkohola i duhana, širom svijeta sve su češće pogibije i hospitalizacije zato što proizvođači prave robu jaču nego ikada ranije.

Čistoća MDMA u UK je 2015. bila 83%. Iste godine, prosječna pilula ekstazija sadržala je 100 miligrama MDMA, značajno više od 20-30 mg zabilježenih 2009., ili 50-80 mg iz ranih dana rejva. Danas organizacije za testiranje droge rutinski nailaze na tablete od po više od 150 mg MDMA, nekada čak i 300 mg što je više nego dovoljno da bi se izazvali ozbiljni zdravstveni problemi. Ako se čovjek ispravno pripremi, prvo će malo da mu bude muka, poslije će dobro da se provede, a onda će biti neviđeno tužan sljedećih nedjelju dana.

Kad su u pitanju ostale droge, npr. kokain, malo je vjerovatno da ćete naići na super-čistu dozu osim ako ste profesionalni uvoznik ili vas ne mrzi da se "drndate "oko bitkoina. Ali, kod tableta, to su novi standardi.

„MDMA je stimulans koji izaziva ushićenje", kaže Oli. „Za razliku od većine ostalih, također ima karakteristične socijalno-emotivne efekte, a mijenja i percepciju. MDMA također podiže nivoe hormona kao što su oksitocin i vazopresin, što utiče na emotivnu povezanost koju konzument osjeća."

Dakle, 20-60 minuta kasnije, kad se hemikalija proširi krvotokom, iskusit ćete ono neobično polu-prijatno osjećanje u stomaku od kog vam dođe da zagrizete jezik.

„Visoke doze su ozbiljna stvar ako ih zgutaš po dve-tri odjednom, misleći da su upola slabije nego što jesu", kaže Oli. „Tako povećavaš rizik od vodećih uzroka smrti na MDMA, što javnost možda ne zna, vrlo rijetko je prekomjerna doza. Obično je toplotni udar ili akutna dehidracija."

Ponavljamo, što je viši procenat MDMA, to se povećava opasnost s uzimanjem dodatnih doza.

„Ljudi kažu da uzimanje ekstremno visokih doza MDMA samo povećava onaj energetski efekat nalik spidu, ne euforični ili emotivni", priča Oli. „Neprijatne nuspojave – anksioznost, nepodnošljiva vrućina, preterana stimulacija čula, zbunjenost – su sve češći što se više uzme."

Znate već kako to ide: prvo noge otežaju, onda polako počneš da shvataš da 45-minutni razgovor o saksijama u stvari nije zabavan, pa ti padne na pamet da će još jedna doza da te vrati u ono euforično stanje blistavih očiju. Samo što neće, jer serotonin ne radi tako.

Praktično svaki iole jači MDMA i ekstazi čovjeka poslije tjera da plače i da se osjeća spektakularno bijedno.

„Spuštanje može da potraje po nekoliko dana", kaže Oli. „Javlja se depresija, umor, anksioznost, manjak koncentracije, nesanica."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.