DILEMA

Mačka ili mačak: Koga odabrati

Na neki način mužjaci i ženke slijede isti stereotip kao i muškarci i žene

Mužjaci su agresivniji. Printscreen

M. Z.

1.3.2023

Čak i oni koji znaju da su mačke najbolji kućni ljubimci još imaju o čemu raspravljati. Kao npr. ko je bolji kućni ljubimac – mačak ili mačka? Prije kupnje ili udomljavanja važno je odlučiti koji spol mačke odabrati, jer se mužjaci i ženke ponekad mogu ponašati vrlo različito. Tako da je istraživanje ove teme jako bitno, pogotovo ako vam je ovo prva mačka.

Ugrožen teritorij

Na neki način mužjaci i ženke slijede isti stereotip kao i muškarci i žene. Obje vrste mačaka posvećuju puno pozornosti statusu, ali o tome razmišljaju različito. Za ženku je vjerojatnije da će biti pasivno-agresivna. “Ok, sklupčala sam se u tvojoj stolici, ali slatka sam. Šta ćeš poduzeti u vezi s tim?” Mužjak se može fizički obračunati s vama, ali i s drugim kućnim ljubimcem ako osjeća da je dominantniji. I mužjaci i ženke obično postaju agresivni ako nepoznata mačka napadne njihov teritorij.

Ako mačak osjeti da joj je teritorij ugrožen, vjerovatno će označiti svoj teritorij urinom. Mačak doma Za ljude je to uznemirujuće ako teritorij uključuje – na primjer – novu sofu. Stoga imajte na umu da su ženske mačke navikle na manji raspon teritorija i sklonije su ga dijeliti. Zbog toga rijeko ili uopće nikada ne obilježavaju svoj teritorij.

Mužjaci avanturisti

Područje u kojem mačka provodi većinu svog vremena naziva se “kućnim dometom”. Kao što je gore spomenuto, većina ženki zadovoljna je manjim kućnim dometom i obično ostaje na oko 100 metara od svoje zdjelice s hranom. To znači da će se većina mačaka zadržati unutar prosječnog doma i vrta, s povremenim šetnjama u susjedna dvorišta. Mužjaci su više skloni avanturama i mogu se kretati do nekoliko kilometara udaljeno od kuće, sa svim problemima i opasnostima koje ovo može donijeti.

Ako mačka živi samo u zatvorenom prostoru, obično će imati osjećaj da je dovoljno prostran stan, posebno ako postoje stvari na koje se može popeti i zavući se. Mužjaci su možda malo nemirniji, no mnogi sretno žive unutar četiri zida, pogotovo ako nikada nisu niti imali dodira s vanjskim svijetom.

Općenito većina će se složiti da ako se ne bave uzgojem, kastrirana mačka čini mnogo boljeg kućnog ljubimca od „kompletnog“ mužjaka ili ženke.

Kao što se može očekivati od mužjaka kojeg pokreće testosteron, velika je vjerovatnost da će se svađati – s vlasnikom, ukućanima i drugim ljubimcima, oštriti kandže na namještaju i obilježavati teritorij urinom koji će biti jako teško neutralizirati.

Nekastrirane ženke ne čine baš tako uzbudljive kućne ljubimce kao mužjaci, ali život s njima također ima svoje čari. Brzo ćete naučiti da ženka ima aktivan seksualni život. Tjeranje se događa barem dva puta godišnje, a kod kućnih mačaka može biti i češće. Kod mačaka koje izlaze vani to je obično u siječnju, pa opet u lipnju. Tjeranje traje od 4-7 dana i ženka u tom periodu obično jako glasno “doziva mužjaka”.

Glasnije dozivanje

Ako se mačka u ovom trenutku drži u zatvorenom, ona će to nadoknaditi još glasnijim dozivanjem. U svako doba dana ili noći. Također će uložiti ozbiljne napore u pokušaju da pobjegne iz kuće. Ako uspije u tome, očekujte mačiće u roku od 2 mjeseca.

Ženke i mužjaci se mogu kastrirati u bilo koje vrijeme nakon što postanu spolno zreli. Ovo rješava mnoge probleme u ponašanju i ne nanosi nikakvu štetu – u stvari je puno zdravije za ljubimca.

Iako još nismo riješili pitanje što je bolje, mužjak ili ženka za kućnog ljubimaca, to će ovisiti isključivo o vama. Mačke možda nisu ljudi, ali često imaju vrlo jake osobnosti. Stoga je trik pronalaska idealnog kućnog ljubimca stavljanje spola na drugo mjesto u odnosu na mačju osobnost koja treba biti što kompatibilnija s vama i vašim životnim stilom.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.