ZANIMLJIVOSTI

Biciklom krenula u Istanbul, a ostala u BiH, koja ju je očarala

Zuner: Životna avantura

M. A.

27.10.2018

Majan Zuner (Maiann Suhner), botaničarka iz švicarskog grada Nojštela, prije dvije godine krenula je u avanturu na biciklu do Istanbula, a stigla je do BiH i, očarana ljepotama naše zemlje, u Travniku je odlučila okončati svoje dugo putovanje.  

Ova avantura i prvi dolazak u BiH za nju su bili pravo otkriće, a put u Istanbul ostavila je za druga vremena. U BiH se, kako kaže, i danas rado vraća.

Ručak i čaj

- Imala sam ideju da vozim bicikl do Istanbula. Željela sam putovati preko Balkana. U mom selu u Švicarskoj živjeli su ljudi iz Bosne, Hrvatske i Srbije i željela sam vidjeti odakle su oni. I tako, putovala sam kroz Austriju, Sloveniju, Hrvatsku do Bosne. Ovdje me očarala prelijepa priroda, predjeli su slični kao kod nas. Svuda su brda, šume i livade – priča Majan.

Iz Švicarske je krenula u septembru, a u BiH je stigla u novembru i padao je snijeg. Već na ulasku dočekalo ju je bosansko gostoprimstvo.

- Kada sam prešla granicu iz Hrvatske, bilo je vrlo hladno, a ja sam obukla topliju odjeću. U tom trenutku neko me iz obližnje kuće pozvao da uđem na čaj i ostala sam na pravom bosanskom ručku. Bio je to prelijep osjećaj – oduševljeno govori mlada Švicarka.


Biciklom od Švicarske do Bosne

Prvi kilometri kroz BiH bili su puni novih otkrića, upoznala je etničku i vjersku raznolikost naše zemlje.

Džamije i crkve

- Dok sam se vozila, čula sam divan muški glas. Nekoliko kilometara dalje vidjela sam prvu džamiju, a kasnije sam razumjela da je to bio ezan. Divno je što sam tokom vožnje posmatrala džamiju, pa crkvu, pa drugu crkvu koja je meni također do tada bila nepoznata, i sve te ljude koji žive zajedno – priča Majan Zuner.

Ona je u Travnik dolazila još nekoliko puta i dovodila grupe turista iz Švicarske, a pokrenula je i više projekata saradnje u raznim oblastima.

 Promocija kulture i turustičkih potencijala 

Enes Škrgo, kustos Muzeja „Rodna kuća Ive Andrića“ u Travniku, kaže da je Majan Zuner od svoje prve posjete ovom gradu prije dvije godine pa do danas izuzetno doprinijela promociji kulture i turističkih potencijala BiH i Travnika u Švicarskoj.

- Rezultati su vidni, jer smo ove godine svjedočili dolasku dvije grupe turista iz Švicarske. Pokrenuta je kulturna saradnja s umjetnicama iz BiH, a posebno iz Travnika. Tu je i saradnja botaničara – kaže Škrgo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.