OBRATITE PAŽNJU

Ovih pet životnih navika čine da starite brže

Imaju negativan utjecaj na organizam

Stavite zaštitnu kremu prije sunčanja. Printscreen

M. Z.

26.2.2023

Ovih pet životnih navika čine da starite brže i imaju negativan utjecaj na organizam.

Pretjerano izlaganje suncu

Vjerovatno jedan od najvećih činilaca starenja je oštećenje od sunca koje nastaje kada ultraljubičasto (UV) svjetlo prodire u kožu uzrokujući promjene. Izlaganje suncu odgovorno je za većinu vidljivih tragova starenja na koži. Iz tog razloga krema za sunčanje mogla bi biti spas za one koji žele zadržati mladenački izgled, ali i pomoć u zaštiti od štetnih učinaka sunca.

Pušenje

Upotreba nikotinskih proizvoda uzrokuje sužavanje krvnih žila, što zauzvrat smanjuje kisik i hranjive materije u ćelijama kože. Hemikalije koje se nalaze u ovim proizvodima pokreću molekulske događaje koji oštećuju strukture nečije kože uzrokujući manju elastičnost. Usto, uzastopno napućivanje usana pri udisaju uzrokovat će više bora oko usta i oko očiju.

Previše šećera

Prehrana bogata šećerom oštećuje kolagen i elastin. Oboje pomažu u održavanju kože glatkom i bez bora. Jednostavno rečeno, previše šećera uzrokuje brže boranje kože.

Nedovoljno vode

Ljudsko tijelo se sastoji od oko 70 posto vode. Uprkos tome što je toliko vode u organizmu, svakoj ćeliji i organu je potrebno dovoljno tečnosti kako bi ispravno funkcionirali. Smatra se da nedovoljna količina vode čini da organizam brže stari, ne samo iznutra nego i spolja. Stoga bi trebalo da ciljate na najmanje osam čaša vode dnevno kako biste imali vidljivo manje bora na licu.

Previše alkohola

Uz preuranjene bore, prekomjerna konzumacija alkohola uzrokuje i gubitak kolagena, manjak elastičnosti, crvenilo, dehidraciju i natečenost. Alkohol također sadrži puno šećera te uzrokuje dehidraciju, što predstavlja začarani krug za zdravlje lica i kože.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.