GAMING

Postoje li horor igre prikladne za mlađu publiku

Gylt je delikatna horor igra namijenjena za sve generacije gejmera, a temelji se na istinitoj priči

Igrica Gylt. XBOX

E. Ag.

14.7.2023

Kada razmišljamo o horor igrama, padaju nam na pamet uobičajeni naslovi poput Silent Hill i Resident Evil ili najnovijeg Amnesia te Layers of Fear.

Dok u drugim medijima, poput filmova ili knjiga, žanr horora nije neuobičajen za djecu (npr. "Hotel Transylvania" ili "Goosebumps"), industrija videoigara nije izdala takve naslove. Čak je i Deadlight (2012.) bila survival horor igra koja nije bila dizajnirana za tinejdžersku publiku. Je li nešto drugačije s Gyltom?

Porijeklo noćnih mora

Gylt je vrlo lična igra koja dolazi iz bliskog iskustva jednog rođaka člana studija Tequila Works, koji je igru izradio. Mala sestrična je bila izložena maltretiranju u školi. Što je strašno, realno i blisko našem svakodnevnom životu.

Razvili su ovu originalnu ideju u delikatnu horor igru u kojoj mlada protagonistica Seli (Sally) traži svoju nestalu rođakinju Emili (Emily). Na svom putu počet će bježati od nasilnika i bit će odvedena u čudniju i opasniju verziju grada.

Tamo će se susresti s najgorim Emilinim noćnim morama. I tu slogan ima smisla: Bojte se oblika, oblikujte strahove! Mala protagonistica morat će se sakriti od njih ili im uzvratiti, kada je to moguće, koristeći jednostavnu svjetiljku.

Igrica Gylt. XBOX

Maltretiranje je ozbiljna stvar

Nemojte se zavarati, ovo je igra i zabavit ćete se, prestrašiti i skočiti s kauča. Ali školsko nasilje je ono što nas sve pokreće. Tokom razvoja Gylta blisko su sarađivali sa skupinom profesionalnih psihologa. Pomogli su im da maltretiranje predstave na delikatan način.

Za lansiranje igrice sarađivalo se i sa Safe in Our World, međunarodnom organizacijom koja se bavi tim pitanjem. Ako se osjećate drugačije od uobičajenog ili ste primijetili promjenu u svom ponašanju, možete saznati više o nekim uobičajenim osjećajima i simptomima mentalnog zdravlja, kako se nositi s njima i kamo se obratiti za pomoć. Posjetite Safeinourworld.org za više informacija i izvora.

Inspiraciju za igru su autori tražili među najboljima iz žanra horora. XBOX

Stiven King (Stephen), Koralajn (Coraline) i Alan Vejk (Wake) stoje iza Gyltove inspiracije. Zvuči li vam poznato ime Bahman (Bachman)? To dokazuje da volite horor književnost. Ričard Bahman (Richard Bachman) bio je pseudonim koji je Stiven King koristio tokom 70-ih za neke od svojih romana, a to je ime koje su odabrali za školu u igri.

Ako ste upoznati s "Coraline", kreacijom Neila Gaimana, otkrit ćete da su uzeli neke inspiracije za atmosferu filma u igri, kao i od Alana Vejka. Dakle, inspiraciju za igru su autori tražili među najboljima iz žanra horora.

Atmosfera i muzika svakome će izazvati jezu. XBOX

Je li ova igra za mene

Kada kažemo da je igra prikladna za mlađu publiku, ne mislimo da odrasli ili okorjeli igrač horora ne može uživati u njoj. Ima tu krvoprolića, ružnih riječi i pravog oružja. Atmosfera i muzika svakome će izazvati jezu po leđima.

Svi igrači će se suočiti s izazovom borbe protiv čudovišta ili skrivanja od njih kao i rješavanja zagonetki na putu da pronađu Emili, dok će uživati u smislenoj priči. A ako obratite pažnju na kolekcionarske predmete i natpise na zidovima, ući ćete dublje u priču o gradu Betvudu i njegovim stanovnicima. Gylt je dostupan na Xbox Series i Xbox One.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.