JAPAN

Predstavljena nova tehnička inovacija: U svemir će se letjeti u balonu

Bit će sigurnije i jeftinije nego bilo koji drugi vid putovanja van naše planete do sada

Balon se podiže uz pomoć helija. Yahoo

Z. K.

17.3.2023

Japanski startap je predstavio inovaciju u svijetu letenja balonom. Oni su napravili balon s kabinom s dva sjedišta, specijalno dizajniran kako bi se podigao do polovine stratosfere.

U Japanu je predstavljena potpuno nova i interesantna tehnička inovacija.

Turističke ture

Kompanija Ivaja Giken (Iwaya Giken) je objavila planove za pokretanje komercijalnih letova balonom za putovanje u svemir. Ove turističke ture obilaska svemira balonom bit će bezbjednije i jeftinije nego bilo koji drugi vid putovanja van naše planete do sada.

Balon s kabinom se može uzdići do visine od oko 30 kilometara, što je otprilike sredina stratosfere. Balon je siguran, ekonomičan i atraktivan, a iza njega stoji čitava ideja da svemirski turizam mora biti dostupan svima.

Izvršni direktor kompanije Keisuke Iwaya je izjavio da putnici ne moraju biti milijarderi i njima neće biti potrebna intenzivna obuka za boravak u svemiru. Balon ima hermetički zatvorenu kabinu za posadu, i letjet će do visina koje su obično nedostupne komercijalnim avionima.

Određena cijena

Za razliku od rakete ili balona na vruć zrak, balon se podiže uz pomoć helija koji se može u velikoj mjeri ponovo upotrijebiti.

Prvo putovanje je planirano već krajem ove godine. U početku bi let koštao oko 180.000 dolara, dok bi s vremenom cijena bila drastično manja, oko 10.000 dolara.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.