LEGENDARNI MODNI KREATOR

Preminuo Pako Raban

Raban je preminuo u Francuskoj gdje je živio

Raban: Umro u 88. godini. Printscreen

H. J. I.

3.2.2023

Pako Raban (Paco Rabanne), legendarni modni kreator, preminuo je danas u 89. godini.

Raban je preminuo u Francuskoj gdje je živio, navodi "BBC".

Pako Raban je rođen 18. februara 1934. godine u baskijskom gradu Pasaia, pokrajina Gipuskoa, Španija. Njegovog oca, republikanskog pukovnika, pogubile su Frankove trupe tokom Španskog građanskog rata. Rabanova majka je bila glavna krojačica u prvoj modnoj kući Kristobala Balensijage u Donostiji u Baskiji.

Svoju modnu kuću osnovao 1966. godine

Zbog Španskog građanskog rata, preselili su se u Pariz 1937. godine. Sredinom pedesetih godina, dok je studirao arhitekturu u Nacionalnoj školi lijepih umjetnosti u Parizu, Raban je zarađivao novac praveći modne skice za Dior i Živanši, i skice cipela za Šarla Žurdana, ali se kasnije zaposlio kod najvećeg francuskog proizvođača armiranog betona Ogista Perea i tamo je radio više od deset godina. Svoju modnu karijeru započeo je kreiranjem nakita za Živanši, Dior i Balensijagu, a sopstvenu modnu kuću osnovao je 1966. godine.

Koristio je nekonvencionalne materijale kao što su metal, papir i plastika i pravio metalnu modu i neobične i blistave dizajne.

Svoj brend 1966. godine, predstavio je kao „Manifest: 12 nenosivih haljina u savremenim materijalima“

Raban je poznat po zelenom kostimu koji je nosila Džejn Fonda u naučno-fantastičnom filmu Barbarela iz 1968. godine. Fransuaz Ardi je bila veliki obožavalac Rabanovog dizajna. Radio je kostime za pjevačicu Milen Farmer za njenu turneju 1996. godine.

- Pako Raban napravio je revoluciju u svijetu mode. Ko bi drugi mogao da "natjera" Parižanke da galame za haljinama napravljenim od plastike i metala? Ko drugi do Pako Raban. koji je mogao da zamisli parfem nazvan "Calandre", što znači "automobilski roštilj" i pretvori ga u ikonu moderne ženstvenosti? - rekao je predsjednik modne divizije "Puig" Hose Manuel Albesa.

- Taj radikalni, buntovni duh činio ga je drugačijim od ostalih. Jedan jedini, Raban - dodao je.

Parfemi

Godine 1968. počeo je da kreira i parfeme za kompaniju Puig.

Godine 1976. kompanija je izgradila fabriku parfema u Šartru, u Francuskoj, a osamdesetih godina 20. vijeka u Brazilu, oduzeta mu je registracija brenda muških parfema zbog sudske presude da brend nikada nije zvanično bio prisutan u Brazilu uprkos velikom reklamiranju. Sud je obrazložio da zbog toga što je Puigov lokalni distributer švercovao parfem u Brazil, kompanija nije mogla da pokaže dokaz o plaćanju uvoznih dažbina. Bilo je potrebno više od šest godina da povrati ime svog brenda u Brazilu.

Ekscentričnosti

Pako Raban je poznat po svojim ekscentričnim izjavama na televiziji.

Tvrdio je da je proživio nekoliko života (uključujući i život prostitutke u vrijeme Luja XV), da je poznavao Isusa u prethodnom životu, da je vidio Boga tri puta, da su ga posjetili vanzemaljci, da je ubio Tutankamona i da je star 75.000 godina.

Godine 1999. objavio je da je u svojoj sedamnaestoj godini imao vizije Parižana u plamenu kako se bacaju u Senu i da je nakon proučavanja drugih podudarnih proročanstava došao do zaključka da će se svemirska stanica Mir srušiti u vrijeme pomračenja Sunca 11. avgusta 1999. godine, a da će njeni ostaci izazvati hiljade mrtvih u Parizu i regionu Gers.

On se 10. maja 1999. godine javno obavezao da neće više davati predviđanja ako se Mir ne sruši na Pariz 11. avgusta 1999. godine.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.