BRZINA

Samo 24 komada po cijeni od 2,7 miliona dolara

Za pogon modela Venom F5 Revolution iskorišten 6,6 litarski V8 Fury motor sa dva turba, koji ima 1817 KS

Venom F5 Revolution: Mnogi već kupljeni. Hennessey

N. D.

18.1.2023

Hennessey je proširio ponudu modela Venom F5 trečim članom – verzijom Revolution, koju su inženjeri prilagodili za upotrebu na stazi, sa više vertikalne potisne sile i preciznijim upravljanjem.

Ista snaga

Za pogon je iskorišten 6,6 litarski V8 Fury motor sa dva turba, koji isporučuje 1817 KS i 1617Nm maksimalnog obrtnog momenta. Iako raspolaže sa istom snagom kao varijante Venoma koje su predviđene za vožnju na običnim putevima, Revolution je najlakši u porodici s masom od samo 1360 kilograma.

Hennessey je izvršio izmjene na aerodinamici i ogibljenju, a tu je i veliko podesivo krilo na zadnjem kraju zahvaljujući kojem se stvara dodatna vertikalna sila od 362 kilograma pri brzini od 300km/h, odnosno 635kg pri 400km/h. Snaga se prenosi na zadnje točkove preko automatskog mjenjača s jednim kvačilom.

Ugrađen je veći prednji karbonski spliter da bi se spriječio veći protok vazuha ispod vozila, a zadnji difuzor pomaže u njegovom usmjeravanju. Veliki usisnik na krovu šalje vazduh u prostor za motor radi hlađenja.

Krivine i kočenje

Automobil ima ogibljenje sa dvostrukim viljuškama, a Hennessey je u ovom slučaju odabrao agresivnije podešavanje, uz dodavanje podesivih amortizera. Nove, veće aluminijumske felge omogućavaju veću konaktnu površinu sa asfaltom, što poboljšava karakteristike pri kretenju kroz krivine i kočenju.

Hennessey će ponuditi F5 Revolution sa ugrađenim telemetrijskim sistemom koji mjeri vremena po krugu, prolazna vremena, G silu u krivinama i pruža druge informacije u realnom vremenu. Planirana je serija od 24 primjerka, a početna cijena svakog je 2,7 miliona dolara. Kompanija navodi da su mnogi već prodati i da ih nije ostalo mnogo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.