DŽIM RETKLIF

Najbogatiji Britanac uložio u Mančester junajted: Ranije je htio kupiti Čelzi

Uložio je 1,4 milijardi eura, ali će porodica Glejzer ostati većinski vlasnik

Retklif: Kupio 25 posto dionica. Platforma X

E. Ć.

24.12.2023

Najbogatiji Britanac Sir Džim Retklif (Jim Ratcliffe) je kupio dionice Mančester junajteda, ali je američka porodica Glejzer (Glazer) ostala većinski vlasnik kluba s Old Traforda.

Retklif je kupio 25 posto dionica od porodice Glejzer koja se susreće s velikim kritikama navijača, najvećim u 17 godina otkako su na čelu kluba. Inače, Retklif je milijarder koji je na čelu hemijske kompanije Ineos.

Kako su naveli britanski mediji, Retklif je na kupovinu dionica potrošio 1,44 milijarde eura, a obavezao se da će u budućnosti na pojačanja potrošiti 270 miliona eura. 

Nije mogao postati većinski vlasnik

Navijači su razočarani što Ratklif nije postao većinski vlasnik Junajteda, međutim nije ni mogao jer je većinski vlasnik francuske Nice.

Prema pravilima UEFA-e, morao bi ili ili smanjiti udio u Nici ili ga u potpunosti prodati kako bi bio većinski vlasnik Junajteda.

Inače, „Đavoli“ su za vikend izgubili kod Vest Hema sa 2:0 i trenutno su 8. tim lige sa 28 bodova. Imaju osam manje od Totenhema koji je na 4. mjestu, poziciji koja vodi u Ligu prvaka naredne sezone.

Retklif je nakon kupovine dionica imao poruku za navijače Junajteda.

- Naša zajednička ambicija je jasna: svi želimo da vidimo Mančester junajted tamo gdje pripadamo, u sam vrh engleskog, evropskog i svjetskog fudbala.

Kao lokalni čovjek i doživotni navijač kluba, veoma sam zadovoljan što smo uspeli da dogovorimo dogovor sa odborom Mančester junajteda koji nam delegira odgovornost upravljanja fudbalskim operacijama kluba.

Iako je komercijalni uspjeh kluba osigurao da uvijek ima raspoloživih sredstava za osvajanje trofeja na najvišem nivou, ovaj potencijal nije u potpunosti otključan u posljednje vrijeme - naveo je, između ostalog, Retklif.

Ko je Džim Retklif

Prema podacima specijaliziranih portala, Džim Retklif je "težak" oko 30 milijardi funti.

Rođen je u Lankaširu, gradiću koji se nalazi u blizini Mančestera, i odmalena je veliki navijač Mančester junajteda. 

Odrastao je u skromnim uvjetima. Otac mu je bio stolar, a majka je radila u računovodstvu. Kada je imao deset godina, preselio se u Hal s porodicom. Otac mu je kasnije počeo voditi fabriku za izradu namještaja.

Nakon što je završio gimnaziju, diplomirao je na Univerzitetu u Birmingemu, postao je hemijski inžinjer. Također, pohađao je visoku školu za biznis u Londonu, učio je računovodstvo i diplomirao 1980. godine.

Retklif: Odrastao u skromnim uvjetima. AP

Njegov prvi posao bio je s naftnom kompanijom "Esso" prije nego što se 1989. preselio u američku privatnu grupu.

Sa 40 godina je postao poduzetnik, suosnivač INSPEC-a, a 1998. godine je forimirao "Ineos". Kompanija se širila, 2006. je kupila "BP-ofu" rafinerijsku i petrohemijsku firmu "Innovene".

Četiri godine kasnije premjestio je svoju centralu iz Engleske u Švicarsku. To je bio pravi potez jer je 115 miliona eura godišnje davao za porez. Potom je utočište pronašao u Monaku. Onda se 2015. vratio u Englesku.

Prije četiri godine je želio kupiti Čelzi od Romana Abramoviča (Abramovich). Ruski tajkun je tada za klub tražio tri milijarde eura, ali dogovor nikad nije postignut.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.