BIH

Izveden program "Bajram dolazi"

Saradnja Istiklal džamije i OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar"

Dž. ČOLAK

3.10.2014

Recitacijom „Na Bajram", poznatog  bh. književnika Safvet-bega Bašagića, u četvrtak je u Istiklal džamiji na Otoci obilježen početak saradnje između OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar" i ove novogradske džamije. Učenici, roditelji i nastavnici  uživali su  u ilahijama koje su ih uvele u bajramsko raspoloženje.

Organizatori ovog projekta pod nazivom „Bajram dolazi" željeli su, kako kažu, otvoriti vrata novim i različitim idejama te istinskim životnim vrijednostima koje svakog čovjeka čine čovjekom.

- Cilj je da dođemo na naše izvore gdje je voda čista i da na tim izvorima ostanemo. Ruho koje smo u životu izgradili i stavljali u naše sehare ponijet ćemo Kabi, jer je ona naš novi izvor i kraj puta. Ako naša djeca spoznaju vrijednosti sehara koje nosimo, bit će vedriji, veseliji i duhovno bogatiji - kazao je imam Abdulgafar Velić.

Osim učenika iz škole i mekteba džamije, prisutne su svojom izvedbom oduševili i članovi gudačkog kvarteta Sarajevske filharmonije. Uz njihove zvukove svi su pjevušili poznate ilahije „Bajram dolazi", „Kraj Kabe, „Nek mirišu avlije"...

- Želimo kroz spoj kulture, tradicije i religije ostvariti što bolju saradnju škole i džamije. Nadamo se da ćemo na ovaj način našu djecu izvesti na pravi put - kazala nam je Hamada Mirvić, nastavnica OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.