BIH

Jonathan Moore posjetio Livanjski kanton

Obavljen niz sastanaka

A. Kamber

7.10.2014

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore danas je imao prvu posjetu Livanjskom kantonu. Nakon obilaska Drvara, gdje OSCE planira otvoriti ured, i susreta s načelnikom općine Stevicom Lukačem i povratnicima, te obilaska Bosanskog Grahova, uslijedila je posjeta Livnu. 

U Livnu je u PTC “Forum” Moore razgovarao s predsjednikom Vlade LK Brankom Ivkovićem (HDZBiH) a potom u zgradi općine i sa načelnikom Lukom Ćelanom (HDZBiH). Razgovarali su općenito o problemima ovog dijela BiH, o stanju ljudskih prava, povratnicima, školstvu i predstojećim izborima istakavši spremnost na dalju saradnju po svim pitanjima.

jonathan-moore-posjetio-livno

"Ovo mi je prva posjeta ovom kantonu i želim istaći važnu ulogu koju igra Misija OSCE-a u BiH koja nema ulogu donatora već koordinatora u pomaganju BiH. Mi sa svojih 350 službenika nastojimo opravdati našu ulogu, posebno ako se ima u vidu još prisutna frustriranost brojnih povratnika i običnih građana premda je od rata prošlo gotovo dvadeset godina. Političari bi trebali u BiH naći zajednički jezik da rješevaju brojne probleme na dobrobit svih njenih građana", izjavio je ambasador Moore po završetku sastanka sa predsjednikom Vlade LK, dodajući da će pratiti predstojeće izbore uz još niz drugih promatrača, te da zbog nedostatka sredstava zatvaraju ured u Livnu.

Predsjednik Vlade LK Ivković je zahvalio na posjeti izrazivši nadu u dalju saradnju kako bi se što prije izišlo iz teške situacije u kojoj je BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.