Sastanak o problemima šumarske privrede

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH

Fena
19.11.2014 12:23

Udruženje inženjera i tehničara šumarstva FBiH zakazalo je za sutra u Sarajevu sastanak predstavnika šumskih privrednih društava, kantonalnih resornih ministarstava i uprava za šumarstvo,  Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, Federalne uprave za šumarstvo, Šumarskog fakulteta, te glavnog federalnog i kantonalnih šumarskih inspektora i predstavnika Hrvatskog šumarskog društva BiH.

Iz Udruženja ističu da je sastanak sazvan u pokušaju iznalaženja adekvatnih i hitnih mjera za probleme šumarske privrede.

Navode da smo u protekle dvije godine, nakon velikih šumskih požara te sušne 2012., svjedoci pojave sušenja velikog broja stabala, svih vrsta drveća, prvenstveno jele, smrče i hrasta na čitavom području Bosne i Hercegovine, kako u državnim, tako i u privatnima šumama. 

Šumska privredna društva preusmjeravaju i do 70 posto vlastitih sredstava i kapaciteta u saniranje i sječu suhih i oboljelih stabala, kako ne bi došlo do ulančavanja šteta i kalamiteta potkornjaka koji se šire i napadaju preostala zdrava stabla, saopćeno je iz Udruženja inženjera i tehničara šumarstva FBiH. 

Iz Udruženja je upućen apel odgovornima i javnosti Bosne i Hercegovine da je neophodna aktivnija uloga svih institucija društva na zaštiti šumskih ekosistema jer je potreban mnogo ozbiljniji odnos prema značaju i ulozi šuma, kako ne bi ostali bez najvećeg prirodnog resursa u državi. 
 

NA VRH